Ratni veterani protestuju u ponedeljak

Nacionalne vesti - Subota 13.02.2016 - 18:49

Ratni veterani i ratni vojni invalidi, u ponedeljak će ponovo protestovati ispred Vlade Srbije.

Sa prethodnog protesta; Foto: G. Srdanov Sa prethodnog protesta; Foto: G. Srdanov

Dva meseca od poslednjeg protesta, njihovi problemi, kako kažu, nisu rešeni, a od novog Zakona o pravima boraca još nema ništa.

Predstavnici udruženja ratnih veterana i ratnih vojnih invalida do sada su zahteve za rešavanje njihovog položaja upućivali ministarstvu za rad, socijalna i boračka pitanja i resornom ministru Aleksandru Vulinu.

Otkako su, kako tvrde, došli u posed tajnog nacrta zakona koji će na još nepovoljniji način rešiti njihova pitanja, odlučli su se na protest ispred Vlade Srbije i svoje zahteve uputiće premijeru Aleksandru Vučiću lično.

A razlog je tekst zakona koji se od onog usaglašenog sa Ministarstvom još decembra 2014. suštinski razlikuje, kaže Dragan Živanović iz Udruženja srpskih ratnih veterana.

"Njihov plan je propao onog trenutka kada sam ja dobio ovaj predlog zakona i podelio sa prijateljima preko sredstava elektronske komunikacije", kaže Živanović.

Jedan od spornih članova zakona omogućio bi da skoro polovina od ukupnog broja bivših boraca ostane bez primanja, dok po mišljenju veterana Željka Vasiljevića, član 225 zakona podrazumeva obnavljanje postupka dokazivanja prava.

"Ovo obespravljeno stanje veterana u Srbiji, invalida, porodica palih boraca je nešto što je nedopustivo, i za nas kao pripadnike te grupacije i za društvo u celini", poručuje Vasiljević.

Dragan Živanović kaže da je Ministarstvo rada u 2015. godini "ušparalo" 700 miliona dinara na ratnim veteranima.

"A u 2016. po donošenju ovog zakona će ušparati dve milijarde dinara", upozorava on.

U nadležnom ministarstvu nije bilo dostupnih za komentar.

Ratni veterani, sa druge strane, najavljuju i radikalnije oblike protesta, ukoliko ih niko ne bude saslušao.

Radio 021, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: