Selaković: Protiv korupcije udarni tužioci

Nacionalne vesti - Četvrtak 06.08.2015 - 09:26

Posebna odeljenja tužilaštva biće formirana radi borbe protiv finansijskog kriminala i korupcije, najavio je ministar pravde Nikola Selaković za "Blic".

Sledi borba protiv finansijskog kriminala. Foto: NSPM Sledi borba protiv finansijskog kriminala. Foto: NSPM


- Izrađen je nacrt zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u borbi pritiv organizovanog kriminala i korupcije, i uskoro će biti na javnoj raspravi - istakao je Selaković.

Prema njegovim rečima, predloženo je da se u okviru viših tužilaštava u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu formiraju posebna odeljenja s tužiocima specijalizovanim za finansijski kriminal i korupciju.

- Oni će moći da formiraju 'udarne grupe' u kojima će biti policajci, poreznici, carinici...Svaki od tužilaca imaće na raspolaganju najmanje jednog finasnsijskog forenzičara - dodao je Selaković.

Povodom predstojećeg izbora tužilaca za organizovani kriminal i ratne zločine, on je konstatovao da svim tužiocima, osim republičkom i apelacionim, ističe mandat.

- Važno je da se poštuje procedura za kandidovanje. Tokom izbora Zagorke Dolovac za republičkog tužioca sve poslaničke grupe su pohvalile transparentnost postupka. Tako ćemo sprovesti i ostale - rekao je Selaković i istakao da ne bi želeo da licitira imenima.

Upitan za zakon o poreklu imovine, on je rekao da je taj zakon deo strategije finansijskih istraga.

- Cilj nije lov na veštice, već da oni koji imaju imovinu plaćaju porez. Koliko će se ići unazad i da li će biti oduzimana sporna imovina, moraju da odgovore stručnjaci. U naredne dve nedelje biće urađen koncept tog zakona - dodao je ministar pravde.

Upitan koliko privatni izvršitelji prekoračju ovlašćenja na štetu dužnika, on je rekao da resorno ministarstvo sprovodi nadzor nad njihovim radom.

- Pokrenuto je nekoliko disciplinskih postupaka. Izrečene su kazne od 50.000, 300.000 i 500.000 dinara i jedna privremena zabrana rada od tri meseca - precizirao je Sleaković i dodao da će svaka nova pravosudna profesija, ali i one postojeće, biti dobre ukoliko se bude insistiralo na odgovornosti i kvalitetnoj kontroli.

Povodom zahteva za prijem Kosova u UNESKO, on kaže da Priština ne bira sredstva da bi stekla priznanje svoje jednostrano proglašene nezavisnosti.

- Šte se tiče aplikacije za prijem u Unesko, mislim da bi to bio svojevrstan protivprirodni blud, kao kada biste osobi koja prednjači u nasilju nad decom dali da bude vaspitač - rekao je Selaković.

B92, OK Radio, Blic

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: