SPS zaslužan što je Srbija na zemlji, a ne na nebu

Nacionalne vesti - Petak 17.07.2015 - 09:15

Svet je sve raslojeniji i podeljeniji na ekstremno bogate i ekstremno siromašne, zato je vulkan koji se zove Siriza morao da bude očekivan, kaže Ivica Dačić.

Dačić: Generisanje vulgarnog nacionalizma, mrlja u istoriji SPS-a. Foto: sps.org.rs Dačić: Generisanje vulgarnog nacionalizma, mrlja u istoriji SPS-a. Foto: sps.org.rs

Lider SPS je za danas rekao da je "socijalizam ideja nastala na potrebi da se prevaziđu razlike, pre svega u raspodeli društvenog bogatstva", dok su "sve devijacije same ideje uvek rezultat nekog ekstremnog primera neravnopravne raspodele" i "izazivaju revolucije".

Upitan o "inflaciji socijaldemokratskih partija u Srbiji" gde "postoji i malo groblje partija s tim prefiksom", te da li to ukazuje da socijaldemokratija nije "ambijentu" Srbije bliska koliko socijalistička ideja, Dačić je rekao da "to nije do ambijenta, koliko do naše osobine da nečemu prvo damo ime, pa da ga tek onda pravimo. Čuli ljudi da postoji socijaldemokratija, ne znaju pritom o njoj ništa, ali hajde da tako nazovu stranku".

- Krajem osamdesetih, kada je tadašnji Savez komunista Srbije pokazao jaku želju da se vrati socijaldemokratiji, i u tome samo delimično uspeo, imamo tu socijaldemokratsku ideju ponovo na sceni. A kako se ko prema njoj odnosi, tako na kraju i prođe. Ona, prosto, ne dozvoljava analfabetama i neznalicama da je koriste - rekao je Dačić i dodao da zato te stranke i ne žive dugo.

Na pitanje o tome kakav danas odnos SPS treba da ima prema nacionalnom pitanju, jer je "generisanje vulgarnog nacionalizma jedna od glavnih mrlja u istoriji SPS", Dačić je odgovorio da tako "jeste, ali mi istoriju ne doživljavamo samo kroz devedesete. Uostalom, mi danas jesmo socijaldemokrate, i u svom nasleđu imamo i Dimitrija Tucovića, koji je prvi govorio o srpskom nacionalizmu".

- Takođe, među prvima smo se odredili prema mitovima, proglasili ih lošim, i zatražili Srbiju na čvrstim nogama, na zemlji, umesto one nebeske. Mislim da su to istorijski otkloni, s dalekosežnim posledicama... I ubeđen sam da će se jednog dana vreme meriti upravo u odnosu na taj otklon. Do kada je Srbija bila 'na nebu', i otkada je na zemlji. I mi ćemo biti u velikoj meri zaslužni za taj zaokret - ocenio je Dačić.

Dačić je rekao da "večna fama, a neki put i činjenica, o Srbiji podeljenoj na narodnjački - retrogradni i radikalni, i zapadnjački - liberalni deo, evo i danas postoji, mada mislim da treba da je prepustimo istoriji.Gotova je ta priča. Srbija jeste već evropska zemlja, deo te zapadne civilizacije, sa svim svojim različitostima i posebnostima, i sasvim druga pitanja su pred njom. I što pre na njih počnemo da odgovaramo, a batalimo ova stara, biće bolje za nas, i za Srbiju", rekao je predsednik SPS.

Na pitanje o tome "kako se držite u koaliciji s naprednjačkom poluliberalnom SNS", Dačić je rekao: "Vrlo dobro. Vezuje nas isti cilj: moderna, uređena, pristojna i normalna Srbija u Evropi. Kada ga ostvarimo, imaćemo vremena za razlike. A kada one dođu na dnevni red, cilj koji smo ostvarili omogućiće da one više ne budu životne i da ne zahtevaju da iz razlika nastane nepomirljivi sukob. Idemo ka vremenu konkurencije, a ne večnih, arhetipskih protivnika".

Upitan da li je zauvek izgubljen savez DS i SPS na nivou "moderne levice", Dačić je rekao: "Plašim se, i zaista mi je žao zbog toga, da su u celoj toj priči samo Boris Tadić i Demokratska stranka izgubljeni. Oni jednostavno nisu stigli da se promene, i umesto toga su se pocepali".

- Srbiji jeste potrebna zdrava konkurencija ideja i programa, i potrebne su joj stranke koje su u stanju da prate te užasno brze promene u današnjem svetu, i u samoj Srbiji. No, to je na njima. Ako ne uspeju, nestaće. Istorija, prosto, nikome ne oprašta. Pogotovo ne onome ko nije u stanju da se promeni- rekao je Dačić u intervjuu za "Danas".

B92, Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: