Šta ako RIK ne proglasi rezultate izbora?

Nacionalne vesti - Petak 14.04.2017 - 15:42

Proteklih dana u javnosti se nagađalo o tome da li će Republička izborna komisija imati većinu za usvajanje rezultata glasanja na predsedničkim izborima na kojima je pobedio Aleksandar Vučić osvojivši oko 1.938.845 glasova (55,02 odsto).

Da li RIK ima većinu? FOTO: OK Radio Da li RIK ima većinu? FOTO: OK Radio

Raspravu je među prvima pokrenuo šef Poslaničke grupe Dveri Boško Obradović, kada je izjavio da vladajuća koalicija u RIK-u nema većinu i da će usvajanje rezultata glasanja zavisiti od članova komisije iz SRS-a Vojislava Šešelja i članova RIK-a koji predstavljaju predsedničkog kandidata Nenada Čanka.

Ipak, i dalje nema jasnog odgovora šta bi se dogodilo ukoliko RIK ne potvrdi rezultate glasanja.

Prema Zakonu o narodnim poslanicima, Republička izborna komisija utvrđuje i objavljuje rezultate izbora, pa se tako izborni proces okončava kada RIK Odlukom potvrdi konačne rezultate glasanja.

Bojan Klačar iz Cesida za Insajder.net navodi da u našim zakonskim rešenjima ne postoji opcija da RIK ne proglasi rezultate izbora.

„Zakon o narodnim poslanicima definiše rad Republičke izborne komisije, ali u tom zakonu ne postoji nijedan član koji propisuje šta se događa ukoliko se ne izglasaju rezultati izbora. Možda je to definisano nekim Uputstvom RIK-a, ali čisto sumnjam“, navodi Klačar.

Zoran Ivošević, bivši sudija Ustavnog suda, za Insajder.net kaže da se izborni proces završava tek kada RIK donese odluku o proglašenju izbora.

Međutim, on smatra da će rezultati ovih izbora biti proglašeni ako ne na prvoj sednici RIK-a, onda možda na drugoj ili trećoj.

„Znate kako, u politici se, kao i u najstarijem zanatu na svetu, partneri menjaju u skladu s interesima. Na osnovu izjava pojedinih članova RIK-a prethodnih dana vrlo je verovatno da neće biti problema da izglasaju rezultate ovih izbora, odnosno da će imati većinu“, dodaje Ivošević.

Ivošević naglašava i da osim RIK-a postoji i nadležni Upravni sud koji, međutim, odlučuje po žalbama.


Ko će dati većinu u RIK-u?

Republička izborna komisija sastavljena je od 28 članova, od kojih je osam članova SNS-a, dva SPS-a i po jedan član SRPD-a, SVM-a i PUPS-a.

SRS i predstavnici kandidata Nenada Čanka imaju po dva člana, a predstavnici kandidata Miroslava Parovića i Milana Stamatovića imaju po jednog. Ostali članovi u RIK-u predstavnici su kandidata Boška Obradovića, Saše Jankovića, Saše Radulovića i Vuka Jeremića.

Saša Janković, bivši kandidat za predsednika koji je osvojio drugo mesto na ovim izborima s osvojenih 576.600 glasova (16,36 odsto), je na jučerašnjoj konferenciji za medije naveo da njegovi predstavnici u RIK-u neće glasati za potvrđivanje rezultata.
Ovo su takođe najavili i predstavnici Dosta je bilo, kao i predstavnik Vuka Jeremića i Boška Obradovića.

U četvrtak je takođe Republička izborna komisija imenovala Borislava Mitrovića za člana te komisije ispred Grupe građana "Za zdravu Srbiju - Milan Stamatović", umesto dosadašnjeg člana Slobodana Popovca, koji će ubuduće biti zamenik, na sednici koja je protekla u atmosferi burne rasprave i međusobnih optužbi.

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: