Tači: Neće biti Republike Srpske na Kosovu

Nacionalne vesti - Ponedeljak 24.08.2015 - 08:42

U nastavku dijaloga Beograda i Prištine biće postignut sporazum o Zajednici srpskih opština, ali ta asocijacija neće imati izvršna ovlašćenja, kaže Hašim Tači.

Hašim Tači izričit. Foto: Wikipedia Hašim Tači izričit. Foto: Wikipedia

Kosovski ministar spoljnih poslova tvrdi da je Srbije uvek želela da stvori Republiku Srpsku na Kosovu, ali kaže da se takva stvar neće dozvoliti.

"Smatram da će se postići novi sporazumi, posebno onaj o Asocijaciji srpskih opština. Ova asocijacija neće imati ni jedan karakter izvršnog ovlašćenja", rekao je Tači.

"To je samo dobra volja i mogućnost međuopštinske dobre komunikacije na Kosovu", naveo je on za Glas Amerike na albanskom jeziku.
"Srbija izvršila genocid na KiM i to se zna"

Ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači kaže da ni jedan sud ne može izjednačiti eventualni individualni zločin sa "srpskim genocidom" izvršenim na Kosovu.

"Naravno niko neće moći da izjednači, ili pravi balans genocida Srbije na Kosovu sa eventualnim propustom ili greškom ožaloščenih pojedinaca iz redova albanske zajednice tokom rata na Kosovu. Srbija je izvršila genocid na Kosovu i to se sada javno zna", rekao je Tači u interviju za program Glasa Amerike na albanskom.

Govoreći o proceduri za formiranje Specijalnog suda, Tači je izjavio da su donete političke odluke i da se očekuje samo odluka Ustavnog suda. Potom slede prvi koraci za formiranje Specijalnog suda.

"Sada je to pitanje institucija Kosova, zajedno sa međunarodnim autoritetima, Evropske unije. Dobiće se mišljenje Ustavnog suda. Mi mislimo da su glasanje i procedura bili po Ustavu i pravični. Ja se nadam da će stvari ići postepeno. Sada je to više pitanje procedure, nego li političkih odluka", rekao je šef kosovske diplomatije.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: