U borbu uz pravoslavne sestrinske crkve i Vatikan

Nacionalne vesti - Subota 08.08.2015 - 14:29

SPC će se odazvati pozivu i priključiti se diplomatskoj borbi za sprečavanje eventualnog prijema Kosova u Unesko, izjavio je episkop bački Irinej.

Dečani su već na listi UNESKA. Foto: Arhimandrit Sava Janjić, FB Dečani su već na listi UNESKA. Foto: Arhimandrit Sava Janjić, FB

Prema njegovim rečima, SPC će zatražiti podršku svih sestrinskih pravoslavnih crkava u svetu, ali i Vatikana koji ne priznaje nezavisnost Kosova.

Irinej je za "Politiku" rekao da je Dačić s punim pravom prepoznao "lukavu nameru prisvajanja srpske pravoslavne sakralne i kulturne baštine" eventualnim ulaskom Kosova u Unesko.

- Mislim da naša Vlada, u razgovorima i pregovorima sa Uneskom, u pregovaračku ekipu treba da uključi - u svojstvu organskih učesnika, a ne tek nekih konsultanata - i predstavnike SPC, SANU, Matice srpske i srpske dijaspore, možda i još ponekog - kaže arhijerej, koji je i portparol SPC.

On je istakao da SPC ovim povodom treba da se obrati, ne samo svim sestrinskim pravoslavnim crkvama, već i Vatikanu koji ne priznaje nezavisnost Kosova, iako, kako je ocenio, to može izazvati histeriju samoproglašenih "čelik-Srba" i "superpravoslavaca".

-Za očekivanje je da to izazove histeriju, naročito onih koji nikada nisu ni kročili na svetu i mučeničku zemlju Kosova i Metohije, a pogotovo je nisu branili, ni oružjem, ni perom: neki su je, štaviše, izdali ili prodali - rekao je, izmedju ostalog, episkop bački Irinej.

Ivica Dačić je krajem jula pozvao SPC i SANU da se pridruže državnim organima u naporima da se ospori kandidatura Prištine za članstvo u Unesko.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: