U Srbiji više pobačaja nego porođaja

Nacionalne vesti - Sreda 20.08.2014 - 20:15

Srbi su najstarija nacija u Evropi, imajući u vidu prosečnu starost stanovništva, statistika kaže da žene rađaju u proseku 1,4 dece, a da je prosečan broj pobačaja 2,8, istaknuto je danas na skupu "Zaštita majčinstva u Srbiji".

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je da su demoografski podaci zastrašujući i da se sva ministarstva, nevladine organizacije moraju uključiti da se slika promeni.

"Svi ćemo se angažovati i svi ćemo raditi na promeni ovih podataka. Nije samo ekonomija u pitanju.

Zastrašujuće je da u Srbiji žene imaju više pobačaja, nego rađanja dece. Ovde govorimo o pobačajima koji su urađeni voljno i iz milion i jedog razloga", naglasio je Vulin.

On je dodao da je država preduzela neke korake i da je pojedinim zakonskim rešenjima pokušala da olakša porodicama sa decom i kao primer naveo Zakon o radu koji je predvideo vreme koje majke mogu da odsustvuju sa posla zbog dojenja i najavio usvajanje zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom i zakona o socijalnoj zaštiti.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: