Velika matura umesto prijemnog

Nacionalne vesti - Ponedeljak 15.12.2014 - 12:50

Velika matura, koja bi zamenila prijemni ispit na fakultetima, prvi put trebalo bi da se polaže školske 2018/2019. godine, rečeno je u Ministarstvu prosvete.

Prijemni u srednjim školama umesto na fakultetima (Ilustracija) Prijemni u srednjim školama umesto na fakultetima (Ilustracija)

- Ako uspemo da donesemo koncept velike mature do 1. septembra 2015. godine, onda će generacija koja tada upisuje srednju školu prva polagati ovaj ispit - rekla je  pomoćnica ministra Zorana Lužanin.

Srednjoškolci bi prema planu m inistarstva polagali obavezan i izborni deo mature, odnosno prijemnog.

Obavezan deo najverovatnije će činiti srpski jezik, matematika i jedan strani jezik, dok bi u izbornom delu srednjošlolci polagali predmete u zavisnosti od toga koji fakultet žele da upišu.

Društvene predmete kakvi su istorija, sociologija, filozofija za društvene fakultete i hemija, fizika, biologija za one koji su skloniji prirodnim fakultetima.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: