Vojska i policija: Tražimo da jedemo!

Nacionalne vesti - Nedelja 11.12.2016 - 17:38

Himnom "Bože pravde" počeo je protest vojnih i policijskih sindikata ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici.

Protestovalo oko 2.000 ljudi;FOTO: Twitter Protestovalo oko 2.000 ljudi;FOTO: Twitter

Kako javlja reporter "Blica" sa lica mesta, na protestu je prisutno oko 2.000 ljudi, tako da je saobraćaj u ovoj ulici blokiran.

Za sada, skup protiče mirno, a okupljenima se obraćaju predstavnici oba sindikata.

Predsednik sindikata policije Veljko Mijailović se prvi obratio prisutnima, skrenuvši pažnju na probleme u policiji i obećana novčana sredstva koja nisu ispoštovana.

- Vi nastavite da pretite, nastavite sa pokušajima da nas sputate, mi ćemo nastaviti da se borimo - kazao je on.

Kako je naveo, državni novac se bahato troši, a sredstva koja su obećana za policiju još uvek nisu izdvojena.

- Čestitam vam na izuzetnoj hrabrosti da istrajemo u borbi za svoja prava - kazao je on, istakavši da će se protestanti ponašati dostojanstveno i mirno.

Međutim, kako kaže, ako se protesti nastave, država će morati da traži jače obezbeđenje i pomoć iz okolnih država.

Kako je kazao predsednik vojnog sindikata Novica Antić, oficiri i podoficiri su pretvoreni u vojnike.

- Vojnik je naugroženija kategorija u Srbiji, a optužuju nas za mnogo stvari - kaže on, istakavši da ovaj sindikat nema kancelariju u nekom od državnih objekata, dok je NATO ima.

Kako navodi, iako je premijer Aleksandar Vučić rekao da nema ćup, "mi znamo da novca ima".

- Mi nismo tražili novac koji pripada građanima Srbije, već onaj koji iz državnog budžeta isisavaju ljudi kojima se to može. Dokaze za to smo dostavili nadležnom ministartvu - priča Antić.

On je naveo da vojni sindikat preporučuje ministarstvu da se "dozove pameti" i da se započnu razgovori sa sindikatima.

- Iznenađenja se spremaju, jer smo složni i uradićemo sve što je u skladu sa zakonom. Vojni penzioneri nemaju stanove, žive u šupama i nemaštini dok se birokratija bahati - naveo je on.

Na protestu je rečeno da pripadnici policije i vojske nisu došli da bi "podržali plave, žute ili zelene jer su svi isti", ali je rečeno i da je ovo politički skup jer su političari upropastili vojsku i huškali policajce "na njihove huligane".

Tokom trajanja protesta, broj okupljenih se povećavao.

- Mi smo ovde došli kako bi tražili da jedemo - reči su kojima je skup upravo završen.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da predstavnici policijskog i vojnog sindikata mogu da protestuju koliko hoće, ali da para za njihove zahteve nema.

- Mogu da protestuju koliko hoće, prete kontejnerima, bacanjem u reku, ali para nema više od onog što je podeljeno - kazao je Vučić je nakon obilaska gradilišta Beograda na vodi.

Vučić je rekao da su svi koji sada protestuju ispred zgrade Vlade mogli da biraju da li žele povećanje plate od pet odsto, ili jednokratnu isplatu od 20.000 ili 30.000 dinara, ali da bi hteli i jedno i drugo, što je ocenio kao nemoguće.

- Dobili su pet odsto povećanje plata, ako vi imate da im isplatite, ako Amerikanci imaju, super - rekao je Vučić obraćajući se novinarki televizije N1.

Premijer je podsetio da su predstavnici sindikata u sredu razgovarali s resornim ministrom policije i nisu postigli dogovor.

Vučić je upitao zbog čega se ovi protesti baš sada dešavaju i konstatovao da "verovatno ima neki politički razlog".

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: