Vujović: Kredit u francima, ko skupe cipele

Nacionalne vesti - Sreda 21.01.2015 - 07:05

Problem koji je izazvalo iznenadno jačanje franka nije u direktnoj nadležnosti Ministarstva finansija, pa će regulacija kredita u toj valuti biti prepuštena bankama.

- Građani su svojom voljom birali tu vrstu kredita, a banke ne mogu da promene svoju suštinu – rekao je ministar finansija Dušan Vujović.
 
Vujović je rekao da ministarstvo ne može da interveniše jer je neko ko je uzeo kredit u švajcarcima morao da bude svestan rizika, jer kako je naveo “to je kao da ste kupili skupe cipele ili televizor”.
 
- Franak se vezao za evro pre godinu i po dana, kada je bio prvi pritisak na franak kao rezervnu valutu. Očekivano je bilo da to vezivanje neće moći dugo da izdrži. Građani su svojom voljom birali tu vrstu kredita, a banke ne mogu da promene svoju suštinu. Mislim da bi građani ubuduće trebalo bolje da se informišu koji su rizici - rekao je on.
 
U Narodnoj banci Srbije tek će analizirati mere i efekte. U petak desetak banaka, koliko je odobravalo ovu vrstu kredita, razmatraće pojedinačna rešenja. Nakon toga sve će biti jasno.
 
Produženje roka otplate kredita u francima jedino je konkretno rešenje zasad koje predlažu banke i na koje mogu da računaju zaduženi u švajcarcima kako bi im se olakšala otplata kredita zbog naglog skoka te valute.
 
Blic, B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: