Zakon o restituciji ponovo na popravnom?

Nacionalne vesti - Četvrtak 11.06.2015 - 08:57

Zakon o restituciji ponovo će morati da se dorađuje. Iako je rok za podnošenje zahteva trajao dve godine, nisu svi zainteresovani za restituciju uspeli da ih predaju.

foto>: V.novosti foto>: V.novosti
 
Zakon ne precizira da svi naslednici bivših vlasnika moraju da podnesu zahteve, pa se dešavalo da oni koji su želeli da ustupe imovinu rođacima, nisu podneli zahteve.
 
Goran i Jelena Mitrović, naslednici pradede Vasilija iz Lebana ostali su uskraćeni za imovinu koja im pripada, zbog, kako kažu, netačnih informacija koje su dobili dok su se raspitivali kako da podnosu zahtev.
 
"Na šalteru u Pošti kada smo pitali kako treba podneti zahtev za postupak restitucije, rekli su nam da je dovoljno da samo jedan iz porodice podnese zahtev. Tada je to bio i stric sa nama, on je to prihvatio", priča Goran Mitrović.
 
Mitrovići su se žalili nadležnoj Agenciji i ministarstvu. Obe žalbe su im odbijene. Imovina za koju nisu podneli zahtev, pripada državi. U vlasništvu države ostaje i imovina onih koji su je se odrekli u korist rođaka.
 
"Tumačeći ovako zakon proizilazi da se radi o vraćanju, ne imovine nego idealnih delova imovine, i to onim licima koja su podnela zahteve umesto da se sva ta imovina vrati. Tako da dolazi u nemalom broju slučajeva uspostavljanje svojine sa državnom recimo na poslovnim prostorima što treba apsolutno izbeći", ukazuje Mile Antić iz Mreže za restituciju.
 
Inicijativu za izmenu zakona podnelo je nekoliko porodica.
 
"Ja ne očekujem da će doći do bitnih promena vezano za problematiku ljudi koji nisu podneli zahteve. Neko je dešavalo se i prikrivao od svoje rodbine da postoji zahtev nadajući se da će celokupna imovina pripasti njemu, a da neće ostati deo državi. To su priče o našim osobenostima i milim da država ne treba da se bavi time. Do države je da sprovede zakon", podlači direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.
 
Zakon je do sada menjan dva puta, ali samo u delu koji se odnosio na pomeranje roka za obeštećenje. Da li će i inicijativa Gorana i Jelene Mitrović ući u izmenu zakona, znaće se do kraja meseca.
RTS

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: