Zašto vam se od kafe ide u toalet?

Zivot i stil - Subota 08.11.2014 - 01:28

Dokazano je da kafein u kafi stimuliše mozak, međutim nešto u šoljici kafe stimuliše nas da idemo u toalet, piše LiveScience.

Foto: Banzai Hiroaki/Flickr.com Foto: Banzai Hiroaki/Flickr.com

Kafa, pored toga što je odličan diuretik, pomaže izbacivanje vode iz organizma, ona je neka vrsta laksativa, jer podstiče na izbacivanje stolice.

Iako je priličan broj studija pokušavao da objasni efekat šoljice kafe na naša creva, naučnici tek treba da utvrde šta je to u vezi sa ovim napitkom što nas tera u toalet.

Studija objavljena 1990. godine u Žurnalu gastroenterologije utvrdila je da kafa stimuliše "gastrokolonski odgovor" kod nekih individua samo nekoliko minuta pošto srknu ovaj napitak.

Iako naučnici ne mogu da tvrde o čemu se radi, postoji hipoteza da kafa nekako utiče na epitelno tkivo u stomaku i u tankom crevu.

Kafa oslobađa gastrin, hormon koji se proizvodi u stomaku i koji ubrzava aktivnost u debelom crevu. S obzirom na to da je ova oblast najbliža rektumu, istraživači su zaključili da bi pojačana aktivnost mogla da bude odgovorna za efekat laksativa.

I dok jedni stručnjaci veruju da upravo kofein u kafi izaziva povećanu aktivnost u debelom crevu, pomenuta studija je potvrdila da ljudi koji piju kafu bez kofeina takođe imaju isti efekat.

Dakle, nešto je u kafi, a ne samo u kofeinu.

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: