Prvo Savetovalište za dijabetes otvoreno u Nišu

Regionalne vesti - Sreda 29.07.2015 - 14:21

Prvo Savetovalište za dijabetes u Srbiji, otvoreno je danas u Domu zdravlja u Nišu.

Širom zemlje biće otvoreno još 14 savetovališta. Foto: Thinkstock Širom zemlje biće otvoreno još 14 savetovališta. Foto: Thinkstock

Pomoćnik ministra zdravlja Berislav Vekić najavio je da će do 14. novembra, Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, u Domovima zdravlja širom zemlje biti otvoreno 20 takvih savetovališta.

Vekić je rekao da će se raditi na otvaranju Savetovališta za dijabetes, kako bi se stalo na put širenju "epidemije" dijabetesa.

-Ta bolest poprima sve ozbiljnije razmere kako u svetu, tako i Srbiji. U našoj zemlji registrovano je 710.000 obolelih od dijabetesa, a svake godine od ove bolesti, ili komplikacija koje ona izaziva, umre oko 3.000 ljudi -rekao je Vekić.

Prema Vekićevim rečima, kod velikog broja pacijenata u našoj zemlji dijabetes se otkrije tek kad izazove ozbiljne zdravstvene probleme, tako da će glavna uloga Savetovališta biti prevencija i rano otkrivanje obolelih.

Predsednik Republičke stručne komisije za dijabetes Nebojša Lalić rekao je da Savetovališta neće predstavljati zamenu za izabrane lekare, već će im pružati pomoć u lečenju dijabetesa.
U niškom Savetovalištu za dijabetes, kako je rečeno, pored lekara opšte prakse biće angažovani i dijetetičari, internisti i endokrinolozi.

Akter, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: