Ajvar podelio proizvođače

Regionalne vesti - Subota 03.10.2015 - 16:41

Na različitim lokacijama u Leskovcu se u subotu održavaju dve manifestacije: Sajam domaćeg ajvara i takmičenje u pravljenju ovog specijaliteta „Izađi mi na teglu“.

Da li se radi o otimanju brenda? Foto: Politika/M. Momčilović Da li se radi o otimanju brenda? Foto: Politika/M. Momčilović

Proizvođači ajvara, drugog zaštićenog brenda Leskovca posle roštilj mesa, morali su da se opredele da li će svoje specijalitete da izlože na Sajmu leskovačkog domaćeg ajvara, zimnice i pića ili da odu na takmičenje koje već drugu godinu zaredom organizuje asocijacija „Bašta mašta“ iz Sente pod nazivom „Izađi mi na teglu“.

 

Obe manifestacije održavaju se istog dana.

Sajam po četvrti put organizuju Regionalna privredna komora Leskovac, Savez zemljoradničkih zadruga Jablaničkog i Pčinjskog okruga, grad Leskovac i udruženje „Leskovački ajvar“.

Predsednik Saveza Milorad Stajković kaže za „Politiku“ da je „neshvatljivo da neko ko ima para za moćnu propagandu dođe ovde da uči Leskovčane kako se pravi ajvar“.

Reč je o drugom leskovačkom brendu čije je geografsko poreklo zaštićeno, najpre kod Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije, a potom i kod Svetske organizacije za intelektualnu svojinu po Lisabonskom aranžmanu sa sedištem u Ženevi.

U Turističkoj organizaciji grada podržavaju obe manifestacije.

Ne žele da komentarišu kako je došlo do toga da se zakažu u isto vreme, uz ocenu da je, ipak, dobro što se održavaju na različitim mestima.

– Mi podržavamo obe manifestacije.

Svakako da smo, što se prostora tiče, prednost morali da damo leskovačkom brendu, jer je potrebno da se montiraju sajamski štandovi – kaže Tina Stojanović iz TOL-a.

Predsednik Regionalne privredne komore Leskovac Goran Jović, koji potpisuje poziv za sajam ajvara, kaže da su mu u Turističkoj organizaciji, kada je pokušao da se dogovori oko prostora, rekli da su ga već obećali manifestaciji „Izađi mi na teglu“.

 – Ubedio sam ih da je ovo naša manifestacija, koja promoviše zaštićeni brend Leskovca.

Nemam ništa protiv da se u gradu održi i takmičenje u pravljenju ajvara, ali je trebalo da sarađuju, da dođu u udruženje „Leskovački ajvar” i da se dogovorimo.

Kako bi bilo kada bismo mi otišli u Sjenicu da ih učimo kako se pravi sjenički sir, ili da učimo Zlatiborce kako se pravi pršuta.

Mislim da je ovde reč o otimanju brenda, a to nije dobro – kaže Jović.
 

Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: