Greškom robijao

Regionalne vesti - Petak 03.04.2015 - 07:40

Iako je zbog šumske krađe bio osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu, čovek iz okoline Žitorađe je greškom državne administracije proveo pune 3 nedelje u Okružnom zatvoru u Prokuplju.

foto:flickr.com foto:flickr.com
Slučaj je istražio i Zaštitnik građana koji tvrdi da je Zatvor prekršio zakon. 
 
A. A. (32) iz sela pored Žitorađe uslovno je osuđen na godinu dana 2012. godine, sa kaznom zatvora od 60 dana koja se, kako piše u presudi, “neće izvršiti ukoliko za godinu dana ne počini nijedno krivično delo”.
 
Međutim, godinu i po dana kasnije prokupački Osnovni sud je Okružnom zatvoru poslao obaveštenje u kome je, kako piše u izveštaju Zaštitnika građana, pogrešno navedeno da je A. A. osuđen pravnosnažnom presudom na kaznu zatvora od 60 dana, zbog čega je izdata naredba da se za njim raspiše poternica.
 
Tako je osuđenik, čim se 15. novembra javio na kapiju zatvora, odmah i završio u njemu, i pored toga što, kako kaže ombudsman, za to nije postojala neophodna izvršna odluka suda. Sud je obavešten o prijemu A. A. i tek nakon tri nedelje, 5. decembra, odatle je stiglo rešenje da se obustavlja sprovođenje kazne nad njim.
 
Zbog čije je greške čovek u zatvoru ležao 3 pune nedelje novinari nisu uspeli da saznaju u Osnovnom sudu u Prokuplju. Njima je najpre rečeno da mogu da pokušaju da dobiju informaciju tako što će doći u Sud u sredu ili petak zajedno sa A. A.
 
Ubrzo nakon toga, predsednik prokupačkog Osnovnog suda Slavoljub Miletić javio se redakciji sa željom da porazgovara sa novinarom, da bi tek nakon obavljenog razgovora rekao da je razgovor bio nezvaničan i da nijedna informacija izneta tokom njega ne može da bude objavljena. 
 
Nakon toga više nije želeo da da nikakvo zvanično objašnjenje. 
 
S druge strane, u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija citirali su deo Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, ali su odbili da objasne ovaj konkretan propust. 
 
akon kaže da nadležni sud obaveštava zavod o datumu kada osuđeni treba da se javi i uz obaveštenje dostavlja izvršnu odluku suda - kažu u Zavodu.
 
Na pitanje kako komentarišu to što u izveštaju ombudsmana stoji da te izvršne odluke nije bilo, u Zavodu su ponovili da ne mogu da komentarišu ovaj slučaj, te da se "komunikacija o ovome odvija između Zaštitnika građana i direktora Zavoda". 
Juzne vesti

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: