LE: Crnogorac tražio da uzme ženino prezime!

Regionalne vesti - Subota 15.10.2016 - 09:37

U Srbiji je maltene jeres da žena na venčanju doda muževljevo prezime ili da, ne daj Bože, zadrži samo svoje. Iako je emancipacija žena uveliko prisutna, neke novine se u patrijahalnoj Srbiji i dalje teško prihvataju.

Mladoženja šokirao prisutne; Ilistracija: Profimedia Mladoženja šokirao prisutne; Ilistracija: Profimedia

To pokazuje i primer Leskovca, odakle je potekla i priča o nezapamćenom cirkusu na svadbi – mlada je zadržala svoje prezime, svatovi su je prvo izvređali, a onda se međusobno potukli!

Ovaj grad na jugu Srbije tek polako dobija žene koje imaju po dva prezimena, pa je zato potpuno razumljiv šok i neverica prisutnih na venčanju na kome je muž uzeo ženino prezime!

Uz jedan značajan dodatak na tu informaciju – sin jedinac, Crnogorac!

– Istog momenta atmosfera se iz svečarske pretvorila u mrtvačku.

Najpre su se začuli uzvici iznenađenja, a potom glas nekog starine: „E, junače, sram te bilo!“.

Po licima prisutnih, videlo se da i ostali svatovi misle isto – priča nam matičar iz Leskovca sa dugogodišnjim radnim stažom u ovoj službi.

Ispostavilo se, međutim, da su mlada i mladoženja imali ista prezimena i da je mladoženja, ne obaveštavajući ni buduću suprugu, smislio kako da se našali sa svojim patrijarhalnim srodnicima.

– Iskren da budem, nekako mi je bilo milo zbog tog štosa i zbog štrecanja svatova – priseća se sa smeškom matičar.

Ono što iskustva matičara pokazuju, međutim, to je da žene polako, sve češće na svoje dodaju muževljevo prezime.

U Leskovcu je, na primer, u 2015. godini sklopljeno 534 braka, 15 nevesta je zadržalo svoje prezime, a 47 je dodalo muževljevo.

Taj trend se nastavlja. Od početka godine sklopljeno je 398 brakova, 19 nevesta je zadržalo svoje, a 33 je dodalo muževljevo.

Ni jedan muškarac u tom periodu nije uzeo ženino prezimo ili ženino prezime dodao svom.

Blic, Jugmedia, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: