LE: Koliko građane košta nova fabrika?

Regionalne vesti - Četvrtak 28.07.2016 - 11:31

Gradonačelnik Leskovca kaže da ta investicija u startu premašuje milion evra, a još uvek se ne zna koliko će zapravo novca građane Srbije i Leskovca koštati stvaranje uslova ovom stranom investitoru za otvaranje novih radnih mesta.

U startu izdvojeno milion evra; Foto: Panoramio/D. Railfan U startu izdvojeno milion evra; Foto: Panoramio/D. Railfan

Za kupovinu kompleksa zgrada sa zemljištem fabrike „Sinitetika“ koji će se ustupiti stranim investitorima za proširenje fabrika već je iz državnog budžeta plaćeno preko 30 miliona dinara, a Leskovac je sada raspisao i tender za rekonstrukciju zgrade ovog preduzeća u iznosu od 25 miliona dinara.

Na prostoru nekadašnjeg giganta turska tekstilna komapnija „Džinsi Srbija“ planira da proširi svoju proizvodnju ali se još uvek ne zna kada niti koliko će radnika tu biti zaposleno.

„Na jesen bi trebalo da krenu ti radovi i biće raspisana tri različita tendera oko sređivanja hala „Sintetike“.

Bio je problem oko toga što je tu jedna banka imala hipoteku nad zemljištem i to smo rešili, a sada je drugi problem legalizacija dva od pet objekata.

Radimo i na tome, veliko je nasleđe problema iz prošlih vremena, ali ne damo ništa da nas pokoleba u stvaranju poslovnog povoljnog ambijenta„, kaže za Jugmediu gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

U tri fabrike “Džinsija” u Leskovcu zaposleno je 700 radnika, a vlasnik je prošle godine najavio da će izgradnjom još jednog pogona ovde ukupno raditi 1.500 ljudi.

Još uvek se ne zna koliko će zapravo novca građane Srbije i Leskovca koštati stvaranje uslova ovom stranom investitoru za otvaranje novih radnih mesta, ali je nesumnjivo da su u te svrhe potrošeni milioni dinara.

„Ne mogu da predvidim kada će prvi radnici ući u proizvodne hale, to je investicija koja je preko milion evra u startu i to ne zavisi samo od nas već i od vlasnika.

Ono što smo obećali naše je da ispunimo i radimo u tom pravcu„, ističe gradonačelnik.

Iz Turske je u Leskovac pre dve godine stiglo 18 šlepera sa novim mašinama za pranje i farbanje teksasa, u vrednosti od dva miliona evra.

Iz savremno opremljenih pogona u Leskovcu mesečno se izveze oko 80.000 pari farmerica u Norvešku, Švedsku i Italiju, čiji put dalje vodi do ostalih evropskih zemalja, ali i do Amerike, Kine i Japana.

Farmerice iz Džinsija na zapadu koštaju od 90 do 200 evra i ne mogu se nabaviti u Srbiji.

Vlasnici su  još aprila prošle godine najavili da će u Leskovcu otvoriti maloprodaju, a Cvetanović je ponudio svoj prazni lokal u Zanatskom centru na bespaltno korišćenje.

Vlasnici „Dzinsija“još nisu ispunili obećanje i otvorili svoju prodavnicu u Leskovcu

Jugmedia, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: