Mrki medvedi ponovo na Staroj planini

Regionalne vesti - Utorak 24.11.2015 - 18:23

Sigurnosne kamere na Staroj planini zabeležile su povratak mrkog medveda posle 25 godina. Pretpostavlja se da je na hranilište u Parku prirode došla ženka koja čeka mlade.

Na Staroj planini medved viđen posle četvrt veka; Foto: Twitter/Vladan Ristić Na Staroj planini medved viđen posle četvrt veka; Foto: Twitter/Vladan Ristić

Upravnik Parka prirode Igor Petrović rekao je za "Večernje novosti“ da su već duže vreme viđali i pratili tragove mrkog medveda.

Sada imamo i snimak kraj jednog hranilišta na koje redovno dolazi.

Po svemu sudeći, reč je o ženki koja ulazi u period takozvanog krtoženja, što znači da će imati potomstvo.

Ova vrsta obično ima od jednog do nekoliko mladunaca – rekao je Petrović za “Večernje novosti”.

On je naglasio da će, pošto je reč o najstrože zaštićenoj vrsti, kontrole čuvara biti znatno intenzivnije i detaljnije na celom području, kao i da će se sprovesti edukacija stanovništva na ovom delu planine kako bi se medvedici obezbedio nesmetan boravak i da ona ne bi bila uznemiravana, posebno ako prekine zimsko mirovanje i krene u potragu za hranom.

Kako navodi sajt “discoverserbia”, ženka medveda koti se u periodu od januar do februara i brigu o mladima vodi isključivo medvedica koja ih čuva do dve godine.

Inače, mrki medvedi su biljojedi, a u oskudici hrane na jelovniku se mogu nađi strvine i jelenska divljač.

Od 2002. godine je zabranjen lov ove vrste.

Pretpostavlja se da je broj jedinki medveda u Srbiji svega oko 60, od čega oko 40 živi u Nacionalnom parku Tara gde predstavlja gajenu vrstu divljači.

Manja populacija medveda koja povremeno naseljava Staru planinu uglavnom migrira iz Bugarske.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: