Nađene anfore s grožđem iz VI veka

Regionalne vesti - Ponedeljak 21.07.2014 - 20:57

Ove godine na arheološkom nalazištu Caričin grad kod Lebana pronađene su anfore sa grožđem iz šestog veka.

(Foto: arheo-amateri.rs) (Foto: arheo-amateri.rs)
- Imamo zrnevlje grožđa koje je kultivisano. Do sada nije bilo takvih saznanja, jer smo u ranijim istraživanja imali veoma malo amfora. Međutim sada imamo jasne organske podatke ne samo o grožđu, koje je gajeno u šestom veku, već i o drugim vrstama voća i žitaricama – rekao je šef arheoloških istraživanja na ovom lokalitetu Vujadin Ivanišević.
 
Uključivanje nemačkih stručnjaka u istraživanje Caričinog grada omogućilo je skupe analize zemljišta, njegovog korišćenja i ishrane stanovnika. Tako se je došlo do podataka da je u šestom veku na ovom lokalitetu bilo razvijeno vinogradarstvo.
 
- Očekuje istraživanje u kom obimu je kuga uticala na smanjenje stanovništva na tlu današnje Srbije. Ideja je da iskopamo nekropolu, da radimo DNK analizu i izotope u kostima, a pokušaćemo da odgovorimo i na pitanje resursa za izgradnju ovog lokaliteta kao mesta rođenja velikog vizantijskog cara Justinijana Prvog – najavio je Ivanišević.
 
Zbog toga što na Caričinom gradu mnogo toga nije vidljivo istaknut je značaj saradnje sa Elektronskim fakultetom iz Niša zahvaljujući kojoj su, uz pomoć novih tehnologija, posetiocima prezentovani rezultati svih dosadašnjih višedecenijskih istraživanja.
 
JuGmedia, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: