Ne jedite poplavljenu hranu

Regionalne vesti - Sreda 08.04.2015 - 13:53

Institut za javno zdravlje Niš apelovao je na žitelje područja koja su proteklih dana bila poplavljena ili su još pod vodom, da ne koriste za ishranu povrće i voće sa svojih njiva.

Foto: Mondo/Goran Sivački Foto: Mondo/Goran Sivački

Vršilac dužnosti direktora Instituta, Branislav Tiodorović rekao je da sezonsko povrće, kao i jagodičasto voće s poplavljenih područja nije bezbedno za ishranu.

- Poljoprivredna, veterinarska i sanitarna inspekcija moraju da pojačaju kontrolu da se ti proizvodi ne bi našli na pijacama - rekao je Tiodorović.

On je istakao da nakon povlačenja vode poljoprivrednici mogu da ponovo obrađuju zemljište i koriste poljoprivredne proizvode koji će stići tokom leta ili jeseni.

- Poljoprivredni stručnjaci treba da pomognu poljoprivrednicima da što pre pripreme zemljište za nove zasade. Poljoprivrednicima treba pomoći i savetima za obradu zemljišta, i za korišćenja pesticida - istakao je Tiodorović.

Kako je naglasio, poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji nedostaje znanje o korišćenju hemijskih sredstava, tako da mnogi ne znaju u kojim količinama mogu da koriste određeno hemijsko sredstvo i kada nakon hemijskog tretmana mogu da uberu povrće ili voće.

Tiodorović je podsetio da je po važećim propisima, za kontrolu hrane u Srbiji zadužena veterinarska, poljoprivredna i sanitarna inspekcija, dok su Instituti za javno zdravlje zaduženi samo za kontrolu dečije hrane.
 

BETA

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: