Ne odgovara im zgrada u centru, a kupuju ruševine na periferiji

Regionalne vesti - Petak 22.09.2017 - 14:37

Iako su do pre nekoliko meseci tvrdili kako nemaju para da plaćaju rate za kupovinu nekadašnjeg Doma vojske, inače reprezentativnog objekta od 1.700 kvadrata udaljenog stotinak metara od centra grada, lokalna vlast planira da kupi objekat DSK „Toplica“ na periferiji grada i to po ceni od preko 320 hiljade evra.

Opština Prokuplje kupuje propale firme FOTO: prokuplje.org.rs Opština Prokuplje kupuje propale firme FOTO: prokuplje.org.rs

Da je ovo potpuno nerazumna i preplaćena cena po mišljenju predstavnika opozicije govori i podatak da je DP „Toplica“ krajem maja 2007. godine prodata iz stečaja za 24 miliona dinara, što je po tadašnjem kursu iznosili oko 295 hiljada evra, dakle 25 hiljada evra manje od sadašnje cene, iako je tada u svojim pogonima imala mašine za proizvodnju, deo gotovih proizvoda na lageru, vozni park i kompletan inventar koji je nakon prodaje rasprodat.

Danas u ruiniranim zgradama nema čak ni kablova za električne instalacije u zidu jer su pokradeni, pa će u koliko dođe do kupovine lokalna vlast morati da uloži bar još toliko novca za opremanje i dovođenje objekta nameni.

Odbornici Demokratske stranke u prokupačkoj skupštini najavljuju krivične prijave i traže da se ispita ko se ugradio i po čijem nalogu se rade sve ove transakcije koje po njima ništa dobro ne donose građanima Prokuplja.

- Da li je moguće da opština Prokuplje nema većih prioriteta kada je reč o trošenju 38 miliona dinara koliko je planirano da se izdvoji za kupovinu oronule i potpuno neupotrebljive zgrade i zemljišta na periferiji, dok u isto vreme reprezentativnu zgradu u centru grada prodaju.

Kad tad će doći vreme kada će neko odgovarati za svoje postupke – kaže odbornik DS Slaviša Momčilović.

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović smatra da je odluka o kupovini bivše “Toplice” doneta u interesu građana i namenski je planirano da se u njoj smesti JKP „Hammeum“.

- Smatramo da je dobro za funkcionisanje da preduzeće bude smešteno na jednoj lokaciji, a naša komisija je odlučila da je prostor nekadašnje „Toplice“ pravo mesto za to.

Čekali smo da vlasnik reguliše imovinsko-pravne odnose i sada su se stekli uslovi da to realizujemo – rekao je predsednik Simonović.

On tvrdi da je proces kupovine započeo još 2015. godine i potvrđuje da je cena ovog objekta 38 miliona dinara.

Propao dogovor oko Doma vojske

Zgrada Doma vojske se nalazi duž glavne ulice u Prokuplju i na stotinak metara od samog centra grada, zahvata površinu od oko 1700 kvadrata.

Zahvaljujući tadašnjem ministru Vojske Srbije Draganu Šutanovcu zgrada je za 57 miliona dinara prodata gradu, a ugovor o kupoprodaji je maja 2012. godine potpisao tadašnji predsednik opštine Milan Arsović i načelnica Odeljenja za imovinske poslove Republičke direkcije za imovinu Ljiljana Matović.

Planirano je da se plaćanje obavi u pet jednakih rata na godinu dana. Opština je nakon toga uplatila nekoliko rata, a zbog neredovnog plaćanja država je zapretila da će raskinuti ugovor.

Opština je tražila i dobila odlaganje isplate, a odmah nakon toga i prodala zgradu.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: