NI: 96 ljudi tehnološki višak u Žitopeku

Regionalne vesti - Četvrtak 24.07.2014 - 00:01

Novi većinski vlasnik, slovenačka firma “Don Don”, započeo je rekonstrukciju i opremanje pogona fabrike “Žitopek” iz Niša, ali i najavio smanjenje broja zaposlenih.Tehnološkim višakom biće proglašeno 96 radnika.

Ukinut pogon za ručno pravljenje peciva (Ilustracija) Ukinut pogon za ručno pravljenje peciva (Ilustracija)
Najavljeno smanjenje broja zaposlenih i njihovo zapošljavanje u drugim firmama izazvalo je otpor sindikata, ali je novi direktor Milan Todorović rekao da su “duboki rezovi” neophodni kako bi se preduzeće oporavilo.
 
- Najavljeno smanjenje broja zaposlenih, kao i sve druge aktivnosti koje se preduzimaju, deo su napora da se sačuvaju radna mesta.  “Žitopek” ima dugovanja od 172 miliona dinara i da nije promena sigurno bi otišao u stečaj, što bi značilo gubitak svih radnih mesta - kazao je Todorović.
 
On je istakao da novi način rada podrazumeva automatizovanu i specijalizovanu proizvodnju, zbog čega je ugašen ceo pogon u kome su se ručno proizvodila peciva.
 
Todorović je rekao da će kompanija “Don Don” uložiti oko 4,5 miliona evra za rekonstrukciju i nabavku nove opreme, za isplatu otpremnina zaposlenima po socijalnom programu i vraćanje dugova .
 
Todorović je najavio da će sva dugovanja, uključujući i dve i po plate prema zaposlenima biti isplaćena najkasnije do 1. septembra.
 
JuGmedia, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: