NI: Kraće čekanje za zračnu terapiju

Regionalne vesti - Ponedeljak 25.07.2016 - 09:52

Uskoro kraće liste čekanja za zračnu terapiju u kliničkom centru na Nišavi. Predstoji i "blizančenje" sa srodnim uređajima u Beogradu i Kragujevcu

Nabavljena dva nova linearna akceleratora; Foto: Free Images Nabavljena dva nova linearna akceleratora; Foto: Free Images

Ukoliko procedura za izdavanje upotrebne dozvole od nadležnih institucija bude završena u roku, dva nova zračna akceleratora, koji su već namontirani u "bunkeru" ovdašnjeg Kliničkog centra, trebalo bi da budu u funkciji najranije za dva meseca.

A kada i novi aparati za terapiju kancera - pored dva postojeća - počnu da rade, u ovoj zdravstvenoj ustanovi pacijenti više neće morati da čekaju na preko potrebno zračenje.

- Predstoji nam i takozvano blizančenje, s obzirom na to da su naši akceleratori "blizanci" sa aparatima u Kragujevcu i Beogradu, pa i ako se slučajno desi neki kvar, pacijenti će moći da nastave zračenje bez posledica.


Trenutno, na red za ovu uslugu još nije stiglo oko 700 pacijenata, a do kraja ove ili početkom naredne godine liste čekanja neće postojati - objašnjava prof. dr Zoran Radovanović, prvi čovek niškog KC, navodeći da je propusna moć jednog aparata 120, a drugog 50 pacijenata, mada će se raditi i znatno više.

Inače, za dva nova linerana akceleratora sredstva je obezbedila vlada, odnosno Ministarstvo zdravlja, a - uz izgradnju pomenutih bunkera - radi se o sumi većoj od 360 miliona dinara.

- S obzirom na velike liste čekanja širom Srbije, ovo je veliki iskorak u sistemu zdravstvene zaštite.

Puštanjem u rad ova dva, ali i aparata u kragujevačkom i beogradskom centru, pacijenti u našoj zemlji dobijaju ukupno četiri nova akceleratora, a u toku je i priprema tendera za nabavku još šest.

Do kraja naredne godine bi trebalo da ih bude ukupno 10 i, s obzirom na to da ih u Srbiji trenutno ima 11, liste čekanja bi trebalo da se smanje znatnije od sadašnjih 15 odsto - istakao je prof. dr Borislav Vekić, šef Kabineta ministra zdravlja, napominjući da je to odličan rezultat u situaciji kada su maligniteti u porastu.

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: