NI: Novi budžet manji za četvrtinu

Regionalne vesti - Četvrtak 15.12.2016 - 11:11

9,9 milijardi dinara je planirani budžet Niša za narednu godinu, što je 25% manje u odnosu na 2016. Načelnik Uprave za finansije Miljan Stevanović kaže da je budžet projektovan na osnovu realno sagledanih prihoda. Pred gradskim odbornicima budžet 20. decembra, kada je i zakonski rok za usvajanje.

Nema većih kapitalnih projekata u budžetu grada Niša; FOTO: Profimedia Nema većih kapitalnih projekata u budžetu grada Niša; FOTO: Profimedia

Uprkos tome što izmenama Zakona o budžetskom sistemu manji deo poreza na zarade ide u gradske budžete, čime Niš gubi oko 130 miliona dinara, Stevanović očekuje veće prilive po ovom osnovu zbog, kako je kazao, novih zapošljavanja.

- Očekujemo da bude 5.000 do 6.000 novozaposlenih zbog investitora koji su došli u Niš – Džonsons elektrik, Leoni, IMI, Aster – kazao je Stevanović.

Od poreza na imovinu u gradskoj kasi očekuje prihod oko 1,3 milijarde, a uvećanju ovog prihoda doprinosi legalizacija koja je predviđena novim Zakonom o ozakonjenju objekata.

- Oko 20.000 objekata ima zahtev za legalizacijom, a pojačaćemo i kontrole pa će prihod od poreza biti stabilan – dodaje.

Od prodaje nekretnina i zemljišta planirani prihod je oko 1,6 milijardi, dok će transfer iz republike biti 635 miliona dinara.

- Na rashodovnoj strani prenete obaveze iz ove godine su 3,4 milijarde, za plate je predviđeno 2 milijarde, još 3 milijarde za struju, vodu i ostale komunalije i tekuće troškove – ističe Stevanović.

Inače, veći kapitalni projekti nisu predviđeni budžetom Niša za 2017. Prošlogodišnji budžet Niša bio je 12,8 milijardi dinara, a za 9 meseci svega 46 % je realizovan.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: