NI: Socijala bez popusta za struju

Regionalne vesti - Sreda 24.02.2016 - 13:35

Iako na to imaju zakonsko pravo, oko 10.000 Nišlija koji su "na socijali" ili primaju dečji dodatak, u januaru nisu dobili popust na račun za struju, odnosno besplatne kilovat-sate koji im sleduju prema Uredbi o energetski zaštićenom kupcu.

Praznici ometaju obračunavanje popusta; Foto: Zorana Jevtić Praznici ometaju obračunavanje popusta; Foto: Zorana Jevtić

Do problema je došlo jer je od 2016. godine za ovaj posao zadužena lokalna samouprava, a dopis iz Vlade Srbije je o tome, kako kažu u gradskoj Upravi za dečju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, stigao tek pred praznike, pa nije bilo vremena da se podaci obrade pre izdavanja januarskih računa.

To podrazumeva obradu spiska od 6 do 7 hiljada korisnika dečjeg dodatka i 9 ili 10 hiljada korisnika novčane socijalne pomoći, to je veliki posao - kaže načelnica Uprave Mirjana Popović.

Prema njenim rečima, na pripremanju spiskova na osnovu kojih će biti umanjeni računi za februar uveliko se radi i priprema se softver koji će ubuduće olakšati razmenu podataka sa "Jugoistokom".

Centar za socijalni rad nama šalje spiskove, mi ih objedinjujemo, priznajemo korisnicima to pravo, šaljemo dalje distribuciji - objašnjava Popovićeva.

Hoće li popusti za januarski mesec biti retroaktivno obračunati, kako kaže, zavisiće od Ministarstva za socijalnu politiku.

I u Centru za socijalni rad "Sveti Sava" kažu da će posao verovatno biti uskoro završen i da "bi moralo da februarski računi budu sniženi", ali se ipak ograđuju rečima da to "neće zavisitii od njih".

Oni su spiskove, kao što je bila praksa ranijih godina, predali "Jugoistoku", što potvrđuju i u tom preduzeću.

Dobili smo potrebne informacije od Centra za socijalni rad, ali smo odbili taj spisak jer smo ga, kako je propisano Uredbom, tražili od opština.

Čim spiskovi uredno stignu, primenićemo formule za umanjenje i tako obračunavati - kaže šef kabineta direktora “Jugoistoka” Dragoslav Pavlović.

Kako dodaje, oni su "samo krajnja instanca".

Koliki je zbir popusta na koje su socijalni korisnici u Nišu imali pravo u januaru nije lako utvrditi jer se on prema odredbi određuje prema matematičkoj formuli na osnovu utrošene struje i broja članova domaćinstva.

Međutim, kako kaže Pavlović, kod potrošača koji su štedljivi dešavalo se da se račun spusti na nulu, odnosno da popust bude veći od potrošnje.

Na primer, prema Uredbi o energetski zaštićenom kupcu, donetoj nakon što je prethodna proglašena neustavnom, pravo na 120 kilovata besplatne struje ima jednočlano domaćinstvo sa prihodom do 13.595 dinara koje mesečno troši do 480 kilovata.

Ako uzmemo u obzir da jedan kilovat u proseku košta 6,5 dinara, ovakvom potrošaču bi za januar bio uskraćen popust od 780 dinara.

Dvočlane i tročlane porodice, na primer, mogu besplatno dobiti 160 kilovata struje, ali pod uslovom da su im primanja niža od 19.795 dinara, a mesečna potrošnja najviše 640 kilovata.

Ovaj popust bi iznosio 1.040 dinara.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: