NI: Stotine miliona iz javnih preduzeća “pojela maca”

Regionalne vesti - Sreda 22.06.2016 - 13:57

Svih pet postupaka koje je DRI pokrenula nakon revizije budžeta 2010. godine protiv niških javnih preduzeća, Fonda za razvoj i njihovih direktora obustavljeni su uglavnom zbog zastarelosti, tako da za nenamensko trošenje stotina miliona niko nije snosio odgovornost.

Postupci obustavljeni uglavnom zbog zastarelosti; Foto: Profimedia Postupci obustavljeni uglavnom zbog zastarelosti; Foto: Profimedia

Uglavnom zbog malverzacija pri javnim nabavkama, prekršajni postupci su, na zahtev državnih revizora, vođeni protiv Toplane i tadašnje direktorke Gorice Mitić, JKP “Mediana” i direktora Dragana Radisavljevića, JKP “Naissus” i Aleksandra Mitića, “Tržnice” i direktora Nebojše Petrovića, kao i Fonda za razvoj i direktorke Slađane Backović.

DRI je utvrdio da su vrednosti nekih tendera bile veće nego što je planirano planom javnih nabavki ili su nabavke sprovođene, a da uopšte nisu bile planirane, dok je bilo slučajeva i kada tenderi uopšte nisu ni bili raspisivani kao na primer za uzimanje višemilionskih kredita.

Iako je u nekim slučajevima prvostepeni Prekršajni sud kaznio odgovorne novčanim kaznama, nakon žalbe su Viši prekršajni i Prekršajni apelacioni sud obustavljali postupke zbog zastarelosti, tako da praktično niko nije odgovarao za trošenje nekoliko stotina miliona dinara poreskih obveznika i neodgovorno poslovanje javnih preduzeća koje je utvrdio državni revizor.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: