NI: Uprkos Vučićevom obećanju, nema para za radnike

Regionalne vesti - Petak 17.02.2017 - 18:58

Iako im je premijer Aleksandar Vučić prilikom posete Nišu u oktobru obećao da će isplata zaostalih plata radnicima propalih niških preduzeća početi krajem 2016. godine, to se nije dogodilo. U Ministarstvu privrede su radnicima rekli da “nema para i ne zna kada će ih biti”.

Premijer obećao da će isplata početi krajem 2016. godine FOTO: OK Radio Premijer obećao da će isplata početi krajem 2016. godine FOTO: OK Radio

Na sastanku sa Vučićem, objašnjava predstavnik radnika Žarko Đorđević, dogovoreno je da do 18. decembra 2016. godine budu spremni papiri za sve firme i “da se proslede potpisani spiskovi direktno Ministarstvu finansija za isplatu”.

Međutim, taj dogovor nije ispoštovan, kažu, a na sastanku sa predstvnicima Ministarstva privrede koji su imali u utorak, ni posle brojnih objašnjenja, ukazivanja na presude i zakone, nije nađeno rešenje za njihove muke.

- Kažu nema para, a to isto su nam rekli i pre 3 i po godine. Rekli su nam da rešenje ne postoji, jer ne mogu da naruše finansijski budžet države i ne mogu da urušavaju Zakon o stečaju.

To je njihovo objašnjenje zbog čega ne možemo da budemo isplaćeni. Ali oni samim tim ne poštuju naš dogovor koji imamo sa Vučićem - ističe Đorđević.

Nezadovoljni ovakvim ishodom, dodaje Đorđević, traže hitan sastanak lično sa premijerom sledeće nedelje kada bi on trebalo da boravi u Nišu.

Zanima ih, kaže, zbog čega neko “koči dogovor” koji su imali sa njim i šta će biti sa milionima koje im država duguje.

- Tražimo isključivo sastanak sa njim, sa ovima iz ministarstva više nema razgovora, jer oni apsolutno niti čuju, niti vide naše probleme i ne mogu više da nas zamajavaju.

Imamo presude iz Strazbura u kojima jasno piše da je država Srbija dužna da iz budžetskih sredstava isplati zaostale lične dohotke svim radnicima bivših, propalih državnih preduzeća - kaže Đorđević.

Obećani minimalac za one radnike koji su se prijavili u drugom krugu, dodaje, takođe nije uplaćen, iako im je u ministarstvu potvrđeno da će para do danas sigurno biti, a obećanja su dobijali i od niške vlasti.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: