Niš: Jenjava otpor roditelja prema vakcini MMR

Regionalne vesti - Subota 21.10.2017 - 12:38

NIŠ - Otpor roditelja prema vakcinaciji dece MMR vakcinom (protiv malih boginja, zauški i rubeola), na području grada Niša poslednjih meseci nešto je oslabio, a procenat vakcinisane dece u odnosu na prošlu godinu povećan je za 15 do 20 odsto, pokazuju podaci niškog Doma zdravlja.

Procenat vakcinisane dece povećanza 15 do 20 odsto Procenat vakcinisane dece povećanza 15 do 20 odsto

Prema rečima načelnice pedijatrijske službe Doma zdravlja Snežane Zdravković u prvih devet meseci ove godine MMR vakcinom vakcinisano je 59 odsto dece.

"Kada je u pitanju revakcinacija MMR vakcinom, a ona se prima pred polazak u školu, odziv je oko 80 odsto, dok je prošle godine bio oko 46 odsto", rekla je Zdravković.

Pitanje vakcinacije dece MMR vakcinom ponovo je postalo aktuelno poslednjih dana pošto su sa Kosova i Metohije stigle vesti o epidemiji malih boginja koja je odnela već dva života.

Zbog slabog odaziva za vakcinaciju iz Doma zdravlja u Nišu najavljeno je ranije da će ta ustanova dostaviti sanitarnoj inspekciji spiskove roditelja koji su odbili da vakcinišu decu.

Na predlog inspekcije, Prekršajni sud u Nišu prošlog meseca pokrenuo je prvi postupak protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu svoje mališane.

Novačane kazne za nevakcinisanje dece iznose od 30.000 do 150.000 dinara.

Kurir, OK, Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: