Niš plaća tuđe dugove

Regionalne vesti - Utorak 07.04.2015 - 09:05

Umesto koristi, već godinama, grad na Nišavi od poslovnog prostora u svom vlasništvu ima samo štetu.

tekst i foto: D.Stojanovic/Vecernje novosti tekst i foto: D.Stojanovic/Vecernje novosti
Najveći broj od ukupno 558 takvih lokala izdat je u zakup i kirija za njih uglavnom se redovno izmiruje, ali su problem režijski troškovi. 
 
Primera radi, zakupci gradskog prostora u tržnom centru "Kalča" - samo "Elektrodistribuciji", za utrošenu struju - duguju oko 40 miliona dinara, a Niš je nemoćan da kontroliše račune za 35 lokala ukupne površine 1.700 kvadrata, koje je svojevremeno preuzeo od "Angroprometa".
 
- Od ukupnog broja kojim raspolažemo, u upotrebi je 80 odsto jedinica poslovnog prostora i oko 90 odsto zakupaca redovno plaća kiriju. Kada su u pitanju računi za struju, vodu i grejanje, nažalost, ne možemo da znamo da li su redovne platiše. Jer, u ugovorima je precizirano samo to da, ako zakupac tri uzastopna meseca ne plati kiriju, Grad automatski prekida saradnju - objašnjava načelnik Uprave za imovinu i inspekcijske poslove Ljubiša Janjić.
 
U takvoj situaciji, saznajemo, zakupac na razne načine izbegava svoje obaveze i ne izlazi iz lokala, a Grad - zbog toga šro je ugovor raskinut - ne može da mu naplaćuje kiriju. S obzirom na to da, posle utuženja, postupak pred sudom traje i po nekoliko meseci, neretko i godinama, proizilazi da je u Nišu tako najjeftinije poslovati... Konkretno, jedan takav spor protegao se na 108 meseci, a zakupac je za svo to vreme trošio struju, vodu i ostale komunalne resurse. Kada je konačno iseljen iz lokala, ispostavilo se da je otišao u stečaj, pa ga je faktički Niš finansirao svih tih devet godina.
 
- Sva ta dugovanja datiraju još od 1997, a grad je, od pre sedam godina, konačno počeo da utvrđuje pravo činjenično stanje - kaže Janjić i dodaje da je najveći broj starih zakupaca ili u stečaju, ili ne postoji, ili su pokojni, pa račun nema kome ni da se dostavi.
 
U Gradskoj kući, međutim, tvrde da je - osim sporosti sudova - ove slučajeve dodatno zakomplikovala i "Elektrodistribucija"...
 
- Svaki zakupac našeg poslovnog prostora sklapao je i ugovor o isporuci struje, ali kada su dugovi, iz bilo kojeg razloga postali naplativi, "Elektrodistibucija" nije utuživala dužnike, godine su prolazile i ta potraživanja su zastarela - kaže gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić, objašnjavajući da se lokalna samouprava zbog toga našla u svojevrsnoj pat-poziciji: ima lokale i zainteresovane nove zakupce, ali ne može da ih izda bez struje.
 
Jer, novi zakupci istih lokala ne mogu da sklope svoje ugovore o isporuci električne energije sve dok se ne izmire stari dugovi, a "Elektrodistribucija" nije predvidela mogućnost da Grad ili novi zakupac plate račune stare tri i više godina!
 
Razgovori o ovom problemu vođeni su i sa čelnicima "Jugoistoka", ali osim toga nije se nimalo odmaklo u pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja. Zato je, možda, jedini izlaz u tome da pomenuto Privredno društvo otpiše stare dugove, ali niko ne zna ni da le će se, ni kada to dogoditi...
Vecernje novosti

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: