Niš: Veće jače od konkursne komisije

Regionalne vesti - Petak 20.10.2017 - 08:59

Imenovanje direktora javnih preduzeća i ustanova u gradu na Nišavi izazvalo burnu raspravu. U "Naisusu", "Medijani" i "Niš stanu" rukovodioci u statusu v. d.

Tri najznačajnije gradske firme imaće v.d. direktore FOTO: OK Radio Tri najznačajnije gradske firme imaće v.d. direktore FOTO: OK Radio

Odlukom odbornika Skupštine grada u Nišu, predlog Komisije za imenovanje direktora ovdašnjih javnih preduzeća i ustanova je potvrđen u sedam slučajeva, na mandatni period od četiri godine, dok će tri firme - one koje su i najznačajnije - imati samo vršioce te dužnosti.

Uprkos žustroj i višesatnoj raspravi, skupštinska većina predvođena naprednjacima imala je podršku većine, pa je glasanje proteklo kako je proteklo...

Podsetimo, direktori su trebalo da budu imenovani još 1. oktobra, jer je tada aktuelnim rukovodiocima istekao mandat, ali se neki od kandidata koje je predložila Komisija - navodno - nisu dopali čelnicima grada.

Sporni su, saznajemo, bili predlozi da direktori "Naisusa" i "Medijane" budu Dejan Andrejević i Bratislav Vučković, a u pitanju su preduzeća koja zapošljavaju više 2.000 radnika, pa je i konkurencija za ova dva mesta bila žestoka.

U jednom trenutku se, čak, u pitanje dovodio i čitav konkurs, a onda je Gradsko veće - pre samo dva dana - "prelomilo" i odlučilo da, umesto sa predlogom Komisije, pred odbornike izađe sa novim kandidatima: dosadašnjim pomoćnikom gradonačelnika Dragoslavom Pavlovićem i Igorom Vučićem.

Istovremeno, mnoge je iznenadilo i to što su se većnici predomislili i kada je reč o "Niš stanu", pa su za direktora predložili Nenada Hafnera...

Opozicija je kritikovala ovaj potez - optužujući nišku vlast da je prekršila Zakon o javnim preduzećima, s obzirom na to da je, mimo odluke Komisije, predložila kandidate koji nisu imali najveći broj bodova.

Potencirali su i činjenicu da su imena potencijalnih čelnika u pomenuta tri preduzeća promenjena bez valjanog obrazloženja.

U nastavku sednice, odbornik iz redova političke grupacije pod nazivom "Iskreno za Niš" Momir Stojanović je direktoru "Objedinjene naplate" Jeleni Stojanović zamerio na realizaciji procedure pri javnim nabavkama, dok su iz pokreta "Dosta je bilo" kritikovali izbor Miroljuba Stankovića zbog navodnog sukoba interesa.

Predstavnici vlasti su, na kraju, objasnili da će u narednim mesecima biti raspisan konkurs i za ova tri preduzeća, u kojima stanje v. d. neće trajati duže od godinu dana.


NOVA-STARA IMENA

Naredne četiri godine "Toplanu" će voditi aktuelni v. d. rukovodioca Predrag Milačić, "Objedinjenu naplatu" Jelena Stojanović koja je bila na čelu preduzeća i prethodnih godina, "Tržnicu" Goran Đorđević, "Parking servis" Dejan Dimitrijević, Gradsku stambenu agenciju takođe aktuelni direktor Vladan Stojanović, Zavod za urbanizam Miroljub Stanković, a Direkciju za izgradnju Niša Nebojša Lović.

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: