PI: Višak u budžetu!

Regionalne vesti - Nedelja 04.01.2015 - 08:23

Lokalna vlast, koja ove godine u kasi ima višak od oko 300 miliona dinara, po čemu je gotovo jedinstvena u Srbiji, pažljivo je planirala budžet koji će, za 2015, iznositi 1,36 milijardi dinara.

Centar štedljivog Pirota Centar štedljivog Pirota

I odbornici su glasali za pomenutu sumu - koja bi trebalo da bude dovoljna za sve korisnike - a biće primenjen i dosadašnji “recept”: uz štednju, troši se samo ono što se prikupi, pa nema zaduživanja i deficita!

- Prilikom izrade budžeta, bilo je nedoumica oko toga da li će ostati sve mere socijalne politike, ali smo na kraju, sa koalicionim partnerima iz redova socijalista, iznašli način da ih zadržimo na prošlogodišnjem nivou.

Pojedina će, čak, biti i unapređena, a osim takozvane socijalne, budžet će imati i razvojnu komponentu, jer smo znatna sredstva predvideli za infrastrukturu...

Inače, još pre dve godine uveli smo novinu koja je sada obaveza: da pravimo programski, a ne takozvani linijski budžet, jer se oni razlikuju po strukturi - kaže Vladan Vasić, prvi čovek Pirota.

Pri svemu tome, u novoj građevinskoj sezoni Pirot će dobiti i dva nova objekta. Prvi je novi most preko Nišave, na takozvanom drugom ringu, čija će izgradnja - u saradnji sa Republikom - početi veoma brzo i očekuje se da znatno smanji saobraćajne gužve u centralnim gradskim ulicama.

Drugi je zatvoreni bazen, koji se takođe gradi uz pomoć iz državne kase. Istini za volju, taj posao trebalo je da bude završen do kraja 2014. godine, ali je - zbog kašnjenja u plaćanju - izvođač radova zatražio produžetak roka i, po najnovijim najavama, sve bi trebalo da bude gotovo do kraja aprila.

Konkretno - po rečima čelnika lokalne samouprave - novim budžetom je predviđeno da se za razvoj i prostorno planiranje potroši 119 miliona dinara, za komunalne delatnosti 140, stimulacije za razvoj turizma iznosiće oko devet, poljoprivrednici će na ime raznih subvencija dobiti 42, putari 162, obrazovanja - od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta - gotovo 253, dečja zaštita oko 58, sportisti 66 miliona dinara...

Sa ovim rashodima, ali i prihodima koji su planirani, ni u 2015. ne bi smelo da se dogodi da gradska kasa ostane bez novca, ili da neki korisnici ne dobiju svoje prinadležnosti.

Novosti, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: