Poreska rešenja u Nišu premašila i 1.000 evra!

Regionalne vesti - Petak 11.08.2017 - 14:15

Oko 6.000 domaćinstava u selima i predgrađu grada na Nišavi neprijatno iznenađeno novim nametima. Njive pretvorene u građevinsko zemljište, znatno uvećan porez na imovinu.

Foto: OK Radio Foto: OK Radio

OKO 6.000 domaćinstava u niškim selima i prigradskim naseljima koja pripadaju takozvanoj sedmoj zoni pre nekoliko dana iznenadili su višestruko uvećani računi za porez na imovinu, a kako objašnjava gradonačelnik Niša Darko Bulatović, oni su veći zbog "pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u građevinsko".

Rajković Bratislav iz sela Donje Međurovo kaže da je 2016. godine platio porez 2.000 dinara, dok ga je pre nekoliko dana sačekalo poresko rešenje od 32.000 dinara. Još drastičnije je u porodici Stamenković, takođe iz Međurova, koja će umesto 1.700 dinara ove godine morati da plati čak 146.000. dinara. Ovo su samo neki od primera, a procenjuje se da su slične muke zadesile čak 6.000 domaćinstava.

Kako objašnjava Bulatović, gradsko rukovodstvo već nekoliko nedelja zbog toga trpi velike kritike, ali neopravdano, jer je, prema njegovim rečima, prethodna gradska vlast 2011. godine, usvajajući Generalni urbanistički plan, napravila znatno veći obuhvat gradskog građevinskog zemljišta na račun poljoprivrednog zemljišta.

- Tokom 2012, 2013. i 2014. usvojili su planove koje su poslali u katastar na sprovođenje, a katastar je sada isporučio rešenja u kojima sada u selima umesto poljoprivrednog imamo gradsko građevinsko zemljište - rekao je Bulatović i dodao da gradske vlasti uveliko tragaju za rešenjima utvrđujući kako je to u drugim gradovima rešavano.

Suprotno tome, odbornik koalicije "Niš, moj grad" Branislav Jovanović tvrdi da su poreska rešenja višestruko uvećana jer su uvećane poreske stope.

- Istina će izaći na videlo na narednoj sednici Skupštine grada kada aktuelna vlast izađe sa predlogom za smanjenje poreza - rekao je Jovanović. On tvrdi da su poreske stope najpre uvećane 2014. godine i to za 300 odsto, a ove godine ponovo, i to prvenstveno za sedmu gradsku zonu.

- Ta zona jeste proširena Generalnim urbanističkim planom, ali presudno je povećanje poreske stope i želja vlasti da ovim putem ostvari dodatni prihod od 40 miliona dinara - rekao je Jovanović.

On je rekao da je s njim kontaktiralo više od 150 građana samo iz sela Donje Međurovo, koji su dobili abnormalno visoka poreska rešenja, a da je slična situacija i u Čokotu, Vele Polju i mnogim drugim prigradskim naseljima i selima.

Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

blog comments powered by Disqus