Robijaši naplatili batine

Regionalne vesti - Sreda 18.02.2015 - 07:23

Bivši osuđenici niškog Kazneno-popravnog zavoda, njih 37, obeštećeni su sa po 3.500 evra na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Snimci Blica o pobuni u niškom KPZ-u Snimci Blica o pobuni u niškom KPZ-u

Njima su nanete povrede tokom suzbijanja pobune novembra 2006. godine. Gušenje pobune vodio je lično tadašnji komandant niškog odreda Žandarmerije Bratislav Dikić.
 
Predsednik Osnovnog suda u Nišu Goran Spasić izjavio je da je obeštećenje isplaćeno osuđenicima koji su zadobili povrede u akciji specijalnih policijskih snaga.

- Sudu se obratilo 37 osuđenika, koji su se u vreme pobune nalazili na izdržavanju kazne, a kojima je dosuđeno obeštećenje od po 3.500 evra i naknada troškova postupka u ukupnom iznosu od 5.000 evra - rekao je Spasić.
 
Zatvorenici su se tada pobunili zbog neispunjenih zahteva koji su se odnosili na usvajanje Zakona o amnestiji.

Zbog nesprovođenja istrage o prebijanju zatvorenika, prošle godine je pokrenut postupak poznat kao „Habimi i drugi protiv Srbije“, a posle presude suda u Strazburu, Ministarstvo pravde odlučilo je da odštetu snosi niško pravosuđe.
 
- Novac je dobijen od Ministarstva pravde i isplaćeni su svi osim trojice osuđenika do čijih adresa još ne može da se dođe. Sredstva za njih trojicu su u depozitu suda - rekao je Spasić.
 
Inače, devet godina od policijske akcije nema odgovora zašto nije urađena istraga ovog slučaja, niti je Unutrašnja kontrola policije, zbog ovog slučaja, kaznila bilo kog policajca.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: