Škola zabranila mini suknje, štikle, šortseve...

Regionalne vesti - Utorak 29.09.2015 - 21:43

Đaci niške Medicinske škole moraće pažljivo da biraju odeću, jer više u obzir ne dolaze iscepane farmerice, majice na bretele, bluze sa dubokim dekolteom, otkrivenim stomakom ili leđima, ali i dugi nokti i jaka šminka.

 Pravila važe i za zaposlene, roditelje i posetioce; Foto: Getty Images Pravila važe i za zaposlene, roditelje i posetioce; Foto: Getty Images

Ove i još drugih obaveza propisuje Pravilnik koji će od ove školske godine važiti i za zaposlene, roditelje đaka i druge posetioce škole "Dr Milenko Hadžić".

Njegovo donošenje zaposleni su jednoglasno podržali na pedagoškom kolegijumu i nastavničkom veću posle čega je Pravilnik o izgledu i odevanju učenika, zaposlenih i posetilaca Medicinske škole usvojio i Školski odbor.

Kako objašnjava direktor Svetislav Mladenović, đaci nisu jedini koji su u školu, kako on ocenjuje, dolazili neprimereno obučeni, već je bilo "slučajeva nakaradnog oblačenja" i kod onih koji treba da vaspitavaju.

Došao je otac deteta u šortsu i majici na bretele.

Kada sam mu rekao da je nepristojno obučen, rekao mi je da pogledam kako su obučeni đaci.

Pa oni se ugledaju na svoje roditelje! - kaže direktor.

Ovaj slučaj je, kako kaže, jedan od nekoliko koji je doveo do toga da se ideja od pre nekoliko godina konačno sprovede u delo.

Zato u školskoj zgradi i na nastavi u Domu zdravlja ili Kliničkom centru đake Medicinske više nećete zateći u helankama, šortsevima, mini suknjama, pantalonama sa spuštenim strukom, u providnoj odeći, japankama ili cipelama sa visokom potpeticom.

U školi je zabranjeno i nošenje kapa, kačketa i kapuljača, ali i odeće sa uvredljivim natpisima ili slikama i navijačkim motivima.

Devojčicama, koje čine više od 80 % đaka ove škole, skrenuta je pažnja i da ne stavljaju upadljivu šminku i ne nose dugu puštenu kosu ili šiške preko očiju.

U skladu sa poslovima koje će naši đaci obavljati, a to su medicinske sestre, farmaceutski i fizioterapeutski tehničari, treba da ih naučimo kako da poštuju pacijente i ustanove u kojima će raditi.

Ako ih mi tome ne naučimo, ko će? - pita direktor Mladenović.

Ova ideja se ne dopada svim đacima jer smatraju da su pravila ipak prestroga.

U redu je za mini suknje, gola leđa i stomake, ali zašto ne mogu u helankama na fizičko ili da nosim puštenu kosu ako mi je uredna? - pita jedna učenica III razreda.

Njenom drugu smeta što više u školi neće moći da nosi duksericu u bojama svog omiljenog fudbalskog kluba.

Ipak je preterano sve to - kaže đak II razreda.

Kako kaže direktor, oni koji ne ispoštuju Pravilnik neće biti disciplinski kažnjeni.

Prvo će uslediti opomena dežurnog nastavnika ili razrednog starešine, a ako se slučaj ponavlja, đak će biti poslat kući da se presvuče.
 

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: