Svi duguju za grejanje, Crkva najviše

Regionalne vesti - Utorak 12.08.2014 - 09:29

Direktor leskovačkog Javnog komunalnog preduzeća „Toplana“ Nebojša Krstić rekao je da je su među većim dužnicima za grejanje leskovački sudovi i MUP, ali ističe da to nije veliki problem.

Crkva u Leskovcu, foto Kurir Crkva u Leskovcu, foto Kurir

- Oni svoje mesečne rate plaćaju dosta redovno. Uspeli smo da naplatimo više od tri miliona dinara starog duga, što je bilo veoma teško zato što su se menjale nadležne institucije.

Krstić je potvrdio da su podneli tužbu protiv lokalne crkve zbog neplaćanja grejanja i očekuje da se najzad pravno reši da li ona mora da plaća grejanje ili ne mora.

- Kad smo podneli tužbu, dug crkve je iznosio 830.000 dinara - rekao je Krstić i istakao da, prema informaciji koju ima, crkva od 1990. godine koristi grejanje iz gradske toplane, ali ga ne plaća.

Sistem naplate

- Moja želja je da se crkva uvede u sistem naplate, ili da se pravno reši da oni ne treba da plaćaju grejanje - kazao je Krstić, koji napominje da je taj problem pokušao da reši kroz razgovor.

- Obavili smo nekoliko razgovora sa starešinom crkve i rečeno nam je da je devedesetih godina sklopljen usmeni dogovor s tadašnjim rukovodstvom „Toplane“ da zbog toplovoda, koji je prošao kroz crkveno dvorište, oni ne plaćaju grejanje.

O tome ne postoji pismeni trag, već se u crkvi samo pozivaju na svedoke tog dogovora - kaže Krstić i dodaje da on, kao direktor gradskog javnog preduzeća, ne može sam da donese odluku o oslobađaju crkve od plaćanja računa, koji sada mesečno iznosi oko 100.000 dinara.

Prema proceni ljudi koji dvadesetak godina rade u „Toplani“, kad bi se retroaktivno obračunao dug za grejanje, leskovačka crkva bi dobila račun od tridesetak miliona dinara za prethodne 24 godine.

Nemaju para

Arhijerejski namesnik Dejan Stanković kaže da ne zna kako će problem sa tužbom „Toplane“ biti rešen, a poziva se na devedesete godine i usmeni dogovor tadašnjeg starešine leskovačke crkve i ondašnjeg rukovodstva „Toplane“.

- Naš hram nije toliko moćan da to može finansijski da izdrži. Strahujemo za naše vernike, jer kad dođu hladni dani, grejanje je neophodno u prostoriji u kojoj se krste bebe i u kancelarijama u parohijskom domu.
 

Kurir, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: