Tužna sudba OKL-a

Regionalne vesti - Petak 12.09.2014 - 09:00

Omladinski klub Leskovac stvaran je tokom 2012., a zvanično je otvoren u februaru prošle godine. Danas, više od godinu i po dana od njegovog otvaranja, on je samo tužno, ali vrlo slikovito, podsećanje na odnos institucija prema leskovačkoj omladini.

Sa otvaranja OKL-a Sa otvaranja OKL-a

Samo formiranje Omladinskog kluba bilo je inicijativa programa PBILD (program za izgradnju mira na jugu Srbije koji su pokrenule Ujedinjene nacije).

Finansiranje projekta formiranja Omladinskog kluba obezbedili su PBILD, Grad Leskovac, Ministarstvo za omladinu i sport i neke strane ambasade. Kvalitet ove ideje prepoznat je u lokalnoj zajednici, pa je tako Opšte udruženje preduzetnika ustupilo izvrstan prostor na korišćenje, a najjače organizacije civilnog društva ušle su sa svojim predstavnicima u programski savet Omladinskog kluba. Strateško i operativno vođenje kluba prepušteno je Kancelariji za mlade Grada Leskovca.

Ideja je bila da Omladinski klub postane neka vrsta institucije, da ima svog menadžera, organizacioni i info tim, aktivan programski savet, da ima utvrđeno radno vreme, godišnji plan aktivnosti i kapacitete da kreira, sprovodi i obezbedi finansiranje za sadržaje koji se u njemu odvijaju.

Početak je bio relativno uspešan. Otvaranju je prisustvovao niz uglednih zvanica, među kojima Gradonačelnik Leskovca, direktor PBILD-a, državni sekretar za omladinu u Ministarstvu za omladinu i sport, a nedugo zatim u poseti je bio i ambasador Španije, čija je ambasada učestvovala u finansiranju projekta. Sprovedeni su inicijalni programi, radionice, besplatni kursevi i priredbe.

Međutim, problem je nastao kad je finansiranje iz prvobitnog projekta prestalo, i kad je sudbina Omladinskog kluba postala zavisna isključivo od kapaciteta lokalne Kancelarije za mlade da osmisli, finansira i realizuje aktivnosti koje bi ga održavale u životu.

Godinu i po dana u takvom režimu dovelo je do potpunog fijaska ideje o mestu otvorenom za omladinu, gde će ona učiti, družiti se, zabavljati se i razmenjivati ideje i iskustva.

Odsustvo interesovanja lokalnih institucija, uz hronični nedostatak znanja, iskustva i, generalno gledano, kapaciteta za vođenje ovakvog mesta, učinili su da, ono što je trebalo da bude Omladinski klub Leskovac, danas predstavlja običan prazan tavan, zapušten, uglavnom zaključan, prljav, prepun smeća, punih pepeljara i praznih flaša viskija (iako je kozumiranje alkohola i cigareta zabranjeno u Omladinskom klubu).

Ove fotografije su nam dostavili članovi jedne omladinske grupe, zatečeni viđenim stanjem kad su ušli u Omladinski klub radi sprovođenja svoje aktivnosti:

Omladinski klub nema svoje sadržaje, nema menadžera niti članove tima, nema nikog ko bi održavao prostor niti nekog ko bi sve to držao pod kontrolom. Nekoliko desetina hiljada evra, uloženih u formiranje Omladinskog kluba, danas se mogu smatrati jednostavno bačenim, a Grad Leskovac idalje plaća račune za prostor u kome se Omladinski klub nalazi. Prema informacijama do kojih su došle Leskovačke vesti, ovaj prostor za omladinske sadržaje koristi samo jedno lokalno udruženje, i to isključivo kao fizički prostor gde može da stane veliki broj učesnika, dok tehniku i ostalu neophodnu opremu donose sami. Tehnička oprema koja je kupljena iz prvobitnog projekta, velikim delom je odnešena iz Omladinskog kluba, a javnosti nije dostupna informacija o mestu gde se ona trenutno nalazi.

Prepune pepeljare i flaše od alkoholnih pića ukazuju da se taj prostor koristi za još neke potrebe, ali one očigledno nisu u vezi sa sprovođenjem omladinske politike i sadržaja za mlade.

Redakcija Leskovačkih vesti zahteva od Grada Leskovca da obrati pažnju na Omladinski klub i njegov rad.

Smatramo da je nedopustivo da skupa, i velikim naporima izgrađena, infrastruktura ovako propada i koristi se van svoje namene. Primer Omladinskog kluba, bolje od bilo čega drugog, govori o značaju koji Grad Leskovac pridaje omladini i njenom razvoju.

Mi ne želimo da bilo koga optužujemo, želimo samo da se to promeni!

Omladina je vrlo važan i osetljiv deo populacije. U kontekstu teških ekonomskih uslova, kada naše mogućnosti ne dozvoljavaju da se omladini ponude  vrhunski sadržaji i uslovi za razvoj, potpuno je neprimereno uludo bacati i van namene koristiti postojeće resurse.

U Leskovcu postoje ljudi koji su iskusni u omladinskom radu i koji znaju kako da omladini ponude kvalitetne sadržaje. Vreme je da se ostave po strani lične sujete i međusobne razmirice iz prošlosti. Umesto toga, omladina mora da bude fokus omladinske politike u gradu.

Učinite nešto za omladinu. Za početak, pokretanje Omladinskog kluba bilo bi odličan znak ozbiljnosti i ispravnih namera.

Leskovačke vesti

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: