Uhapšen profesor niškog DIF-a zbog korupcije

Regionalne vesti - Sreda 29.04.2015 - 14:51

Profesor plesa i “power lifting”-a na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Vladimir Mutavdžić, uhapšen je zbog sumnje da je studentima prodavao diskove i knjige i upisivao im ocene bez obaveze da odgovaraju.

Foto: Blic Foto: Blic

Policija sumnja da je Mutavdžić u periodu od 4 godine studentima prodavao kompakt diskove na kojima se nalazila obavezna literatura, neophodna za polaganje ispita na drugoj, trećoj i četvrtoj godini studija, za predmet koji on predaje i ispituje.

Kako piše policija, po diskove se išlo kod profesora kući, a pojedini studenti kažu da je “ceo paket” koštao 50 evra.

On bi im, piše u saopštenju, ocene u indeks upisivao odmah ili na fakultetu, bez obaveze da polažu ispit.

- Mi koji nismo kupili diskove sedeli smo u amfiteatru i čekali da počne ispit, a oni koji su kupili išli su po svoje ocene kod profesora u kabinet - priča jedan od bivših studenata DIF-a.

Profesor Mutavdžić je na ovaj način zloupotrebio službeni položaj i, kako piše u saopštenju, pribavio protivpravnu imovinsku korist od 5.370 evra.

Kolege ovog profesora i dekan Fakulteta Milovan Bratić za ovu situaciju znaju već dugo, jer su im studenti, kaže dekan, još pre 2 godine “tražili da se nešto preduzme”.

Etički odbor na Univerzitetu ga je već osudio za neetičko ponašanje, a Nastavno-naučno veće je raspravljalo dva puta o tome i donelo odluku da osuđuje i ne podržava to.

- Za nas nije ništa novo to što se desilo, novo je samo saznanje da neko radi svoj posao kako treba - kaže dekan Bratić.

Hoće li uhapšeni profesor ostati na poslu, dodaje dekan, zavisi od daljeg toka situacije i ističe da će postupati po zakonu. Ako se protiv profesora Mutavdžića pokrene postupak, biće suspendovan u skladu sa Zakonom o radu.

Ovo nije jedini slučaj hapšenja profesora na ovom fakultetu.

Trojica profesora su u septembru prošle godine, nakon što je suđenje protiv njih odlagano 9 puta, nepravosnažno osuđeni na po 6 meseci zatvora jer su falsifikovali dokumentaciju i omogućili studentu da odbrani diplomski rad dok je bio u Americi.

Zasada nije poznato da li je prvostepena odluka izmenjena.

Autor A. S, S. J. Južne vesti

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: