Voćari juga Srbije za veću energetsku efikasnost

Regionalne vesti - Petak 06.05.2016 - 14:41

Vranje - Regionalni voćarski klaster južne Srbije sa sedištem u Leskovcu, koji pokriva područje Jablaničkog, Pčinjskog i Topličkog okruga, realizuje projekat „TECH UP - Podsticaj prihvatanju energetski efikasnih tehnologija u preduzećima za preradu voća u južnoj Srbiji“.

Energetska efikasnost smanjuje troškove i čuva prirodu; Foto: Thikstock Energetska efikasnost smanjuje troškove i čuva prirodu; Foto: Thikstock

Projekat ima za cilj da podstakne preduzeća za preradu voća, pre svega članice Regionalnog voćarskog klastera, da kroz unapređenje opreme, edukativne programe i razmenu informacija i iskustava prihvate i uvedu energetski efikasne tehnologije.

Ovaj projekat su sa 27.440 evra finansijiski podržale Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije preko programa Evropski PROGRES.

Uz njihovu pomoć nabavljena je savremena oprema, termovizijska kamera i detektori za curenja gasa, čije korišćenje treba da doprinese unapređenom održavanju skladišnih sistema, sprečavanju gubitka energije i većoj energetskoj efikasnosti.

U proteklom periodu održano je i pet treninga kako bi preduzeća bolje razumela dostupne tehnologije i mogućnosti koje one nude za unapređenje proizvodnje.

Pored toga u tri preduzeća je sprovedena detaljna energetska revizija i uspostavljeno je prikupljanje parametara kojima se mere elementi potrošnje energije na mesečnom nivou.

Na ovaj način preduzeća će moći da donose prave odluke o novim tehnologijama koje treba da uvedu u preradu voća.

Manje tehnološke investicije mogu značajno da doprinesu napretku u poslovanju u smislu smanjenje energetske i materijalne potrošnje, a tako i većoj zaštiti životne sredine.

Pored toga u okviru projekta preduzeća su posetila sajam naprednih tehnologija „Hanover Messe 2016“ gde su imale priliku da se upoznaju sa novinama u sistemima automatizacije i obnovljivim izvorima energije.

Na ovaj način unapređena i energetski efikasna prerada voća u Regionalnom Voćarskom Klasteru južne Srbije može da bude dobar primer i za druge prerađivače u privrednom sektoru.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: