Vratili nakit, pa dobili pet godina

Regionalne vesti - Četvrtak 16.07.2015 - 09:20

U Višem sudu braća "Spajdermeni" osuđeni za pljačku "Zlatarne Celje" početkom godine. Razbojnici Jovan (25) i Ilija Vujanić (22) moraju da plate i 254.000 dinara.

  "Zlatarna Celje" u Nišu. Foto: M. Ristović

Vratili su zlato vredno 16,5 miliona dinara, ukradeno iz "Zlatarne Celje", a iza rešetaka će provesti pet godina. Na ovoliku zatvorsku kaznu Viši sud u Nišu osudio je braću Jovana (25) i Iliju Vujanića (22), koji su javnosti poznati kao niški "spajdermeni".

Oni su 30. juna sa Višim javnim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice. Vratili su zlato velike vrednosti i tako izbegli maksimalnu zaprećenu kaznu od 15 godina zatvora. U kaznu od pet godina, braći Vujanić biće uračunato vreme provedeno u pritvoru, od 27. januara do 30. juna 2015. godine.

- Viši sud ih je obavezao da plate troškove veštačenja od 254.000 dinara, od čega je najviše utrošeno za DNK analizu - potvrdio je zamenik VJT u Nišu Aleksandar Kaličanin.

"Spajdermeni" su 24. januara ukrali 438 komada nakita u "Zlatarni Celje" na ulazu u Kazandžijsko sokače u centru Niša. Nedavno su pripadnici niške policije iskopali ovo zlato na obali Južne Morave. Bilo je sakriveno u teglama. Lokaciju su otkrili upravo braća Vujanić, koji su uhapšeni dva dana posle razbojništva.

Prilikom pljačke su imali "fantomke" na glavama, a jedan je bio naoružan pištoljem. Po dobro osmišljenom planu, lopovi su se u toku noći popeli na krov kuće u kojoj se nalazi juvelirnica. Potom su pomerili crepove sa krova, i prikrili se na tavanu do jutranjih sati. Sačekali su da radnica zlatare oko 8.30 dođe na posao. Kada su videli da je otvorila sef, uzela nakit i stavila ga u izlog, skočili su na nju kroz rupu na tavanici. Uz pretnju oružjem, zatražili da im preda nakit, a zatim su pobegli u nepoznatom pravcu.

OŠTEĆEN NAKIT

POLICIJA je pronašla 107 prstenova od zlata, 80 privezaka, 51 narukvicu, 41 ogrlicu, 24 lančića, 98 pari minđuša i 30 rasparenih minđuša, pet broševa i dve igle za kravatu.

U Višem javnom tužilaštvu u Nišu su potvrdili da je deo zlatnog nakita, vredan oko milion dinara, oštećen, zbog čega je zlatara upućena na parnicu radi naknade štete.

OK Radio,Večernje novosti

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: