Bujanovački karneval i Drelja Ogorelja

U fokusu - Utorak 22.04.2014 - 11:28

Vranje - Na mestu poznatom kao "Zbirište", u Bulčinoj mahali u Bujanovcu, svake godine organizuje se svojevrsni karneval poznat kao "Drelja Ogorelja", na treći dan Uskrsa, 22. aprila.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Ispred Bulčine porte postavljena je sofra sa posluženjem. Jedan od prvih koji dolazi je Momir Tomić zvani Mome Lingur sa rođacima i komšijama i uvek zauzima mesto u čelu stola.

Sa svih strana zbiraju se Bujanovčani, ozarenih lica, u nestrpljivom očekivanju da "svadba" počne. Na sofri su vaskršnja jaja, nekoliko vrsta domaće rakije, sokovi, mineralna voda, vino... za svačiju dušu. Stiže i muzika, romski orkestar “Ćazine delije”.

"Drelja Ogorelja" je folklorni, običajni ritual, tipično bujanovački, potpuno nepoznat u etnografskoj tradiciji Srbije.

To je imitacija svadbe, na kojoj glavni junak Drelja Ogorelja "ženi" "mladu", u stvari u snaškino ruho preobučenog muškarca.

Svi se slažu da karneval potiče iz pradavnih vremena, sa preovlađujućim paganskim elementima.

- Pretpostavlja se da u vreme turskog ropstva Turci nisu dozvoljavali da se Srbi međusobno viđaju i okupljaju, iz bezbednosnih razloga.

Tako su Srbi morali da stvore sebi takvu priliku, pa su izmislili da će jedan da ženi sina, a drugi da udaje ćerku - priča Mome Lingur.

Odjednom, narod se uskomešao, počelo je zviždanje, dobacivanje i trka dece. Stiže njegovo veličanstvo Drelja Ogorelja.

To je krepak stariji čovek, u čistoj seljačkoj nošnji od šajaka. Za pojasom mu jatagan i neka zarđala kuburetina.

U ruci nosi prut od gabrovog drveta dužine oko tri metra, kojim će od nasrtljivaca braniti svoju "mladu". Drelja Ogorelja je Pavle Nikolić, koji je u toj ulozi više od 10 godina. Nije bio, samo prošle godine kada mu je umro otac.

Susret "mladenaca" je dirljiv - u zagrljaju od koga "mladoženji" pucaju kosti, ljube se tri puta u obraz i jednom u usne rumene. Nije ni čudo, jer je ovo skladan "brak" već desetak godina.

- I tatko mi, Rade Keža, bio snaška, pa je i meni, Ivici Keži, ostavio to u amanet - kaže "mlada".

Najzad dolazi čas za "bračne dužnosti". Publika, sada mirna u napetom iščekivanju, obrazuje krug u koji ulaze "mladenci", "dever" i devet muških "svatova". Uz obredne pesme, kreću se i ocrtavaju krst.

"Dever" po asfaltu prostire dve ponjave, i podvodi "mladu" nestrpljivom "mladoženji".

Ona nosi naramak suvog pruća koje pali i kraj vatre igra ples, prožet lascivnim potezima.

Drelja se oblizuje, pokušava da je obljubi, ali mu ona "udara čežnju", zavlačeći suknju ispod sebe, dok kolo igra oko njih i peva: "Drelja neje kadar da večera s babu.

Drelja neje kadar da onodi babu!"

Dušan Đorđević
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: