Muke obolelih od multiple skleroze

U fokusu - Četvrtak 11.08.2016 - 22:05

Udruženje obolelih od multiple skleroze u Vranju koje okuplja sedamdesetak članova, u veoma je teškoj finansijskoj situaciji i prošlog meseca je za dlaku izbeglo obustavu svih aktivnosti.

Članovi udruženja na jednoj od akcija FOTO udruženje MS Članovi udruženja na jednoj od akcija FOTO udruženje MS

OK Radio je pisao o humanom gestu sudskih izvršitelja, koji su, umesto izvršenja odluke o popisivanju stvari, iz svog džepa platili dugovanja koje je Udruženje imalo prema EPS-u.

To je bila posledica nemarnog odnosa gradskih vlasti prema ovom udruženju koje okuplja obolele od ove teške i neizlečive bolesti, kaže za OK Radio Gordana Stojanović, sekretar Udruženja.

Ona navodi da je situacija u udruženju „katastrofalna“ i „nikad gora“.

- Imamo ogromna dugovanja, grejanje nismo platili za poslednje tri godine, a svakog meseca nam stiže račun od 9.200 dinara.

Dužni smo i za struju i za vodu, a odakle toliki računi za vodu ja zaista pojma nemam.

Teško mi je više da se borim sa vetrenjačama
– jada se naša sagovornica.

Pomoć koju je lokalna samouprava ovom Udruženju do sada upućivala, svodila se na uplatu novca za kiriju.


- Prostorije koje koristi Udruženje su u vlasništvu SPS-a i pomoć koju smo dobijali od Grada predstavljala je zapravo izvor finansiranja ove stranke.

Najgore je to što, kada tražimo finansijska sredstva, odgovaraju nam da moramo da se finansiramo preko projekata.


Kada nam projekat prođe, mi novac ne dobijemo.

Evo, na poslednjem konkursu lokalne samouprave za socio-humanitarne organizacije je naš projekat prihvaćen, a para još nema
– kaže Gordana Stojanović.

Gradski većnik za nacionalne manjine, etničke zajednice i nevladine organizacije Dejan Bajramović u izjavi za OK Radio je potvrdio navode Gordane Stojanović da je Grad Udruženju uplaćivao samo troškove zakupa prostorija u iznosu od 24.000 dinara mesečno.

On navodi da je dosadašnja praksa bila da se neka od ovakvih udruženja tretiraju kao budžetski korisnici.

- Tu spadaju i MNRO, udruženja paraplegičara, gluvih, slepih i slični i oni su do sada Gradu na godišnjem nivou dostavljali spisak aktivnosti i onog što im je potrebno, pa im je novac iz budžeta isplaćivan na osnovu toga.

Neka udruženja su finansirana iz gradskog budžeta i u iznosu od 100 odsto i to su velike sume
– navodi Bajramović.

 

On kaže da još prikuplja sve potrebne informacije i najavljuje promene u načinu finansiranja ovakvih udruženja.
 
- Po Zakonu o udruženjima, sva manjinska i socio-humanitarna udruženja bi trebalo da se finansiraju putem konkursa koje je lokalna samouprava dužna da objavljuje najmanje jedanput godišnje.

Zašto to tako nije bilo do sada i zašto sve organizacije nisu u istom položaju, i ja sam se pitao i trenutno proučavam situaciju po tom pitanju
– kaže Bajramović.

Ubuduće će morati da se sva udruženja finansiraju isključivo putem konkursa – najavljuje Bajramović.

Poslednji konkurs za projekte finansiranja i sufinansiranja projekata i programa u oblasti društvenog i humanitarnog rada udruženja građana je objavljen u martu.

Na osnovu konkursa, 14. juna komisija je donela odluku o dodeli sredstava za 15 „budžetskih“ i 13 „drugih“ organizacija.

Udruženju obolelih od multiple skleroze su opredeljena sredstva u iznosu od 242.000 dinara, međutim novac još uvek nisu dobili, potvrđuje većnik Bajramović.

- To se desilo dan pre nego što je naša koalicija na Skupštini preuzela vlast u gradu.

Tog dana su potrošena ogromna sredstva iz budžeta, skoro 14 miliona dinara i sada treba naći te pare koje moraju da budu isplaćene korisnicima.

Mnogi korisnici budžeta, među kojima su i ova udruženja još uvek nisu dobili obećan novac i te uplate bi trebalo da budu izvršene u toku ovog meseca
– navodi Bajramović.

U međuvremenu, zamenik gradonačelnika Igor Andonov je najavio da će aktuelna vlast preduzeti mere da neka udruženja koja trenutno plaćaju zakup prostorija, budu preseljena u neki prostor u vlasništvu Grada.

U tom kontekstu se pominjalo i Udruženje obolelih od multiple skleroze i njeno eventualno preseljenje u prostorije novog Doma kulture.

Sekretar Udruženja Gordana Stojanović navodi da to ne bi bilo dobro rešenje iz dva razloga.

- Mnogi naši članovi su invalidi, a do tih prostorija se dolazi preko stepeništa.

Drugi problem je taj što smo mi u opremanje ovih prostorija koje sada koristimo, tokom godina uložili skoro 10.000 evra.

 

Kada smo ušli, stanje prostorija je bilo totalno neuslovno, pa smo mi od Ministarstva rada i socijalne politike u dva navrata dobili ovaj novac.

Ne bi bilo u redu i da zbog toga budemo preseljeni
– kaže Gordana Stojanović.

Zamenik gradonačelnika Igor Andonov kaže da Grad u svakom slučaju neće da plaća kiriju za prostorije koje koristi ovo udruženje.

- Ja sam im poručio da traže od SPS-a da im ne naplaćuje kiriju na ime toga što su uložili novac u renoviranje. To bi bilo pošteno.

Ukoliko do toga ne dođe, moguće je da dođe do preseljenja, ne samo ovog, već i nekih drugih udruženja.

Svaki konkretni slučaj ćemo razmatrati naknadno i gledaćemo da nađemo rešenje na osnovu kojeg ćemo ostvariti najveće uštede u budžetu
– poručuje Andonov.
 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: