Nova moda - venčavanje u kafani!

U fokusu - Sreda 06.08.2014 - 08:47

U Vranju je u 2013. godini sklopljeno 490 brakova, a u prvih sedam meseci 2014. sklopljen je 281 brak, pokazuju podaci Matične službe vranjske Gradske uprave.

Venčanje foto mojaponuda.rs Venčanje foto mojaponuda.rs

Matičar Slađana Stojanović napominje da je lane u letnjem periodu u  Vranju bilo više venčanja nego ove godine.

- Prošle godine u junu su Vranju sklopljena  54, a u istoom mesecu ove godine 43 braka. U julu prošle godine sklopljeno je 28 a ove godine u istom periodu dva braka više.

Ništa se znatno nije promenilo u Vranju u sklapanju brakova u odnosu na prethodni period – kaže Stojanovićeva.

Ona objašnjava da brakove sklapaju uglavnom naši državljani, a da je dosta ljudi sa Kosova, iz Gnjilana i Kamenice, koji dolaze i venčavaju se u Vranju i radnim danima.

- Ove godine sklopljena su i dva mešovita braka - jedan između Vranjanca i Ruskinje, a drugi je sklopljen između meštanina iz okolnih vranjskih sela i Albanke.

U poslednjih nekoliko godina brakovi se ne sklapaju u vreme posta kada zbog verskih praznika nije moguće crkveno venčanje – kaže Stojanovićeva.  

Naša sagovornica kaže da procedura sklapanja braka počinje zakazivanjem datuma venčanja od strane supružnika koji su u obavezi da podnesu potrebnu dokumentaciju.

Venčanja se obavljaju osim pred matičarem u Gradskoj upravi i u restoranima gde se organizuju veselja i svadbe.

- To je praksa unazad pet godina bilo je toga i ranije, a sada je to malo više pomodarstvo.

Skup svatova je u kafani, pa se i čin venčanja obavi tamo pred matičarem – kaže na kraju Stojanovićeva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: