PLJAČKOVICA, 17 godina kasnije: Opasnost prošla?

U fokusu - Ponedeljak 19.09.2016 - 23:25

Prema poslednjim podacima koje je Vladina Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja nedavno objavila, zračenje u Vranju kreće se u granicama prirodnog i sa područja Pljačkovice koje je bombardovano osiromašenim uranijumom 1999. godine nema opasnosti po stanovništvo.

Pljačkovica, sa lica mesta D. Dimić/OK Radio Pljačkovica, sa lica mesta D. Dimić/OK Radio

Maja Eremić Savković,  zadužene za monitoring radioaktivnosti životne sredine u Srbiji, podseća da je Pljačkovica, kao zona na po kojoj je dejstvovano municijom sa osiromašenim uranijumom, dekontaminirana još pre 10 godina.

- Očišćena je cela oblast Pljačkovice, dok se svake godine radi monitoring radioaktivnosti.

Pratimo radioaktivnost  zemljišta na Pljačkovici, sa same lokacije, zatim radioaktivnost biljnih kultura, i kompletno sve vode u okolini Pljačkovice.

Svi dosadašnji podaci, koje smo i objavili na sajtu, pokazuju da nema zaostale kontaminacije od dejstva osiromašenog uranijuma, što znači da je pre 10 godina vojska zajedno sa kolegama iz Instituta „Vinča“  sve očistila.

U Vranju postoji  uređaj koji meri apsorbovanu dozu gama zračenja u vazduhu, i to je jedan od mernih sistema, kojih ima ukupno devet u državi.

Ti rezultati mogu da se prate na svakih pola sata
- pojašnjava Eremić Savković.

Ona uverava da su ti rezultati sa instrumenta u Vranju godinama unazad takvi da pokazuju vrednosti koje se kreću u varijacijama prirodnog fona koji je inače karakterističan za područje ovog kraja.

- Opasnosti od Pljačkovice nema. Od 2002. do 2006. godine urađena je dekontaminacija terena, na četiri lokacije koje su bombardovane osiromašenim uranijumom.

Sve što je pronađeno, uklonjeno je i smešteno u skladištenim prostorima „Nuklearnih objekata Srbije“
  - kaže Eremić Savković.

Upravo te tri godine čekanja na dekontaminaciju, dale su povod  široj javnosti, građanima, ekološkim udruženjima i NVO sektoru da u vezu dovede činjenicu da je Vranje sa širom okolino lider u Srbiji po broju obolelih od novih vrsta karcinoma i broju maligniteta uopšte, kao i smrtnosti od ove bolesti.

U 2006. godini zabeležen je porast obolelih od malignih bolesti. Te godine su  registrovana 743 pacijenta, a već 2013. godine zabeleženo je 520 novih slučajeva obolelih od kancera.

Najveći porast u tom periodu beleži se kod broja obolelih od malignih tumora pluća i organa za varenje, i to za za oko 24 odsto.

Po broju umrlih od raka dojke region Vranja je među vodećim gradovima u Srbiji, pokazuju podaci koje je Zavoda za javno zdravlje Vranje, imao početkom ove godine.

Podaci o obolelima od karcinoma  ažuriraju se sa zakašnjenjem od dve godine, zbog specifične  obrade podataka.

Dnevna onkološka bolnica  u Vranju postoji šest godina a pokriva područje Pčinjskog okruga.

Do sada je tu urađeno oko 41.450 specijalističkih i 12.800 konzilijarnih pregleda i podeljeno je oko 16.800 hemioterapijskih tretmana.

No međutim, nepoznat je broj onih koji se leče van Vranja i u privatnim klinikama.

Niko do sada od nadležnih institucija iz zdravstva ili politike nije izneo zvaničnu potvrdu veze između bombardovanja Pljačkovice i poratsa broja obolelih od različitih vrsta maligniteta na ovim  prostorima.

Za sada uprkos neumoljivoj statistici sve ostaje u domenu nagađanja.

Jedno od udruženja koje i nakon 17 godina od bombardovanja pokušava da otkrije pravu istinu o Pljačkovici je i “Udruženje uranijumskih žrtava” iz Vranja.

Njegov predsednik Gradimir Jovanović kaže da je bombardovanje Pljačkovice osiromašenim uranijumom najtragičniji događaj u istoriji Vranja.

- Posledice će osećati i generacije posle nas, a talas umiranja od kancera je zaprepašćujući.

To nije samo posledica bombardovanja, ima tu sigurno i drugih faktora rizika, ali Vranje zalužuje jednu onkološku bolnicu regionalnog karaktera, koja bi imala mnogo bolje uslove za lečenje od onoga kako je sada.

Vranje je bombardovanjem Pljačkovice teško ranjeno, i zato zaslužuje bolje uslove za bolje plaćenje zdravlja stanovništva.

I posle svih ovih godina, nije mi jasno zašto su baš Vranje gađali uranijumom
- kaže Jovanović.

Načelnik Centra za zaštitu od jonizujućeg i nejonizujućeg zračenja pri Institutu za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović" primarijus dr Radomir Kovačević, izjavio je ranije za OK Radio da ne veruje mnogo zvaničnim statistikama i kaže da je bombardovanje Srbije osiromašenim uranijumom direktno povezano sa brojem obolelih od malignih bolesti.

- Imamo četiri studije koje smo uradili od 2001. do 2003.  u kojima smo dokazali postojanje uranijuma u svim recipijentima ekosistema  u flori, fauni i u ljudima.

A, uranijum nije fiziološki sastojak organizma, a uvek se nađe i uvek ga treba tretirati kao posledicu kontaminacije.


Jedna od grupa je bilo stanovništvo sa juga Srbije iz zona koje su bombardovane, a treća iz Štrpca i njihovi rezultati su najgori - rekao je Kovačević.

Prognoza je bila da će se godišnje u Srbiji broj obolelih povećavati za 1,9 odsto, a mortalitet za 2,3 odsto. Kovačević je naveo da se kasnije pokazalo, prema „Batutovim“ podacima, da je realna situacija gora od ovih proračuna.

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: