SLUČAJ FOPA: Korupcija, neznanje ili namera?

U fokusu - Sreda 09.11.2016 - 23:10

Vranje - Na sastanku poverioca “Fope” iz Vladičinog Hana dogovoreno je da se od organa koji sprovode stečajne postupke zatraži striktno poštovanje Zakona o stečaju, za koji poverioci smatraju da se krši u ovom slučaju.

FOPA, nekada uzorna firma rasparčana do nule FOTO vladicinhan.org FOPA, nekada uzorna firma rasparčana do nule FOTO vladicinhan.org

Neki od poverilaca smatraju da poštovanje ovog zakona treba da obezbedi što veću stečajnu masu dužnika,  kako bi se poverioci mogli  namiriti u što većem procentu.

Slučaj “Fopa” nastao je prilikom privatizacije te firme 2007. godine, kada je hansko preduzeće kupila bugarska firma “Inter komerc grup”.

Tada su tri sestrinska preduzeća bugarskog vlasnika Hrista Kovačkog,  “Eko energija”, “Emorekti i “Bugarska morska kompanija”, kupovale akcije “Fope” od malih akcionara.

No, tada nisu kupljene sve akcije, nego samo 51 odsto njih, pa se sada radnici javljaju kao poverioci firme.

Firma je tako radila do 2011. godine, kada je odlukom Privrednog suda u Leskovcu uveden stečaj u “Fopi”, na zahtev Ministarstva finansija.

Ovakav epilog niko nije mogao ni da nasluti 2007. godine, kada su zaposleni u ,,Fopi” imali 70 odsto vlasništva nad  njenim kapitalom, i svoje akcije stavili na berzu.

Posle stečaja, sledi i bankrot “Fope”, sredinom 2014. godine.
 
Branislav Miljković, u to vreme predsednik Udruženja malih akcionara i sadašnji predsednik Skupštine poverilaca, kaže da je stečaj otvoren, a da stečajni dužnik nije ni imao imovinu.

- U toku 2010. godine štetnim i nezakonitim ugovorima preneto je 94 odsto kapitala “Fope” sestrinskoj firmi vlasnika Hriste Kovačkog “Interkomerc grup plus”.

Preneta je sva pokretna i nepokretna imovina bez odluke Skupštine akcionara, što predviđa Zakon o privrednim društvima.


Kriminalnim veštačenjem ogroman deo mašina je otpisan i proglašena njihova vrednost nula, iako je težina svih mašina preko 1.000 tona, što bi makar kao staro gvožđe imalo vrednost oko dva miliona evra - navodi Miljković.

Jedna od tri sestrinske bugarske firme tada je dala kredit od 1,2 miliona evra „Fopi“.
 
Pošto ta firma, sada poverioc, nije mogla da se namiri i povrati svoj kapital, koji je navodno uložila, angažovala je „Inter komerc grup plus“ da to uradi.

Kapital nije vraćen ulagaču, nego su, prema navodima Miljkovića, Avram Stanojević, tehnički direktor „Fope“, i predstavnici Bugara bez ovlašćenja i odluke Skupštine akcionara potpisali štetne ugovore, kojima je 94 odsto imovine „Fope“ preneto „Inter komercu“ na ime povraćaja kredita od 1,2 miliona evra.

- Ustanovili smo  da uopšte nije vršena procena kapitala, nego je ogroman deo kapitala otpisan. Na osnovu tih činjenica smo podneli krivične prijave.

Imamo saznanja da se vrši pritisak na sud, da se donese oslobađajuća presuda. Imamo stečajni postupak nad „Fopom“, a ona nema imovinu.

Avram Stanojević je potpisao poravnanje i 94 odsto imovine preneo „Inter komerc grupu“. Imovina se procenjuje na osam do devet miliona evra.

Zakon o privrednim društvima je jasan, ne može da se prenosi imovina bez odluke Skupštine akcionara.  Otpisali su čitave pogone, i sva pokretna imovina je preneta na „Inter komerc“.

Ako ostane ovakvo stanje, 1.200 poverioca će ostati bez ikakve nadoknad
e - kaže Miljković.

Lokalna vlast je formirala Radno telo za rešavanje pitanja „Fope“, a u njemu je i rečeni Avram Stanojević, tehnički direktor „Fope“ nakon dolaska Bugara.

Za one koji su formirali telo nije predstavljala ometajući faktor ni činjenica da je protiv Stanojevića podneto više krivičnih prijava zbog  zloupotrebe službenog položaja i sudskog procesa na tu temu.

Sam Stanojević kaže da treba sačekati da sud odradi svoj posao.
 
- Na žalost, ti postupci nisu još uvek okončani. Jedan je krivični, a drugi se tiče poništenja štetnog ugovora.

Ne mogu da prejudiciram ishod tih postupaka, ako su ugovori štetni oni mogu da se ponište, nemam ništa protiv.

Kako su radnici prodali svoje akcije, ja pojma nemam, to je urađeno pre mene, a svako je od prodaje akcija dobio određen novac.  

Što se tiče odlaska u stečaj, mislim da je glavni razlog ekologija.


Iz Ministarstva životne sredine u vreme ministra Dulića podneli su tri krivične prijaveprotiv „Fope“ zbog ekologije. Nismo radili, a svakodnevno smo imali kontrolu - kaže Stanojević.

Slučaj „Fope“ trebalo bi da dobije sudski epilog, jer postoji više zainteresovanih strana, od opštine do poverioca.

Stanojević smatra da je nebitno kome će biti dodeljena imovina fabrike, jer  ona faktički ne postoji.

- Potpuno je nebitno kakv će ishod  sudskog postupka biti. Ta imovina, bilo da se vrati u stečajnu masu, ili se dodeli Bugarima, više ne postoji - ukazuje Stanojević.

Predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović, izjavio je nedavno da je lokajnoj samoupravi u interesu da se što pre reši sudbina “Fope”.

- Intenzivno radimo na rešavanju tog problema, u smislu da tražimo od suda i Vlade, a to je bila i tema razgovora sa premijerom Vučićem, da se  učini napor da se reši pravno imovinski spor, bez obzira kakav će biti ishod tog spora.

To ostavljamo sudu, oni će presuditi da li ta imovina pripada investitoru iz Bugarske „Inter komerc grup“ ili će se ona vratiti u stečajnu masu, a nakon prodaje biti namireni, država, dobavljači, radnici, poverioci, kako to već ide po zakonu.

Najvažnije je da tu kompaniju pripremimo za prodaju, s obzirom da nam leži na 33 hektara zemljišta.

Ako “Teklas” ima dve hale na pet hektara i uposliće u njima 800 radnika, možete da zamislite koji su to potencijali za “Fopu
”- naveo je Mladenović.

Sadašnji stečajni upravnik ,,Fope“ Branko Mitić, nije želeo da daje  izjave, i kaže više  detalja o trenutnoj situaciji ove fabrike, uz obrazloženje da nije ovlašćen za tako nešto.

Ovakvim stanjem stvari u “Fopi”, kada je imovina i dalje u vlasništvo “Inter komerc grup plus”, namiruje se samo jedan poverilac, a to je  “Eko energija”, bugarska “sestrinska” firma, dok svi ostali ostaju bez naknade.

Zbog toga poverioci traže pomoć od države da svi koji su uključeni u ove sudske  postupke poštuju njene zakone.

 

 

 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: