Trajković ponovo na OPTUŽENIČKOJ KLUPI

U fokusu - Utorak 20.10.2015 - 12:23

Bivši direktor Zdravstvenog centra (ZC) Vranje Uroš Trajković oslobođen je prvostepenom presudom Osnovnog suda u Vranju optužbi za nenamensko trošenje para iz državnog budžeta.

Trajković bio na čelu ZC-a od 2008. do 2013. godine FOTO OK Radio Trajković bio na čelu ZC-a od 2008. do 2013. godine FOTO OK Radio

Ova presuda je, međutim, prema informacjama koje je OK Portal dobio iz Osnovnog tužilaštva, ukinuta na višoj instanci po žalbi tužioca, pa će se Trajkoviću suditi ispočetka.

Postupak protiv Trajkovića započet je pred ovdašnjim pravosuđem početkom 2013. po optužnom predlogu Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) Kt.br.2534/12 zbog navodno počinjenog produženog krivičnog dela „nenamensko trošenje budžetskih sredstava“ iz člana 362a, u vezi sa članom 61 Krivičnog zakonika.

Za ovo krivično delo zaprećena je  novčana kazna ili zatvor do jedne godine.

Trajković je, navodno, novac koji mu je država davala za lekove i sanitetski materijal trošio za druge namene, između ostalog i za zapošljavanje ljudi, pretežno članstva vranjskog URS na čijem se čelu godinama nalazio.

Vranjski advokat Jovan Aleksić, po čijoj je krivičnoj prijavi OJT i optužilo Trajkovića, kaže da je presudu nije video, ali da je prisustvovao javnom objavljivanju i čuo da je oslobađajuća.

- Razlozi i obrazloženje mi nisu poznati jer mi nije dozvoljeno da razgledam spise predmeta uz obrazloženje da nisam stranka u postupku.

Lično smatram da kao podnosilac krivične prijave imam pravo da znam šta se u procesu dešava i zašto je ishod takav kakav jeste – kaže Aleksić.

Trajkovićev branilac, advokat Aleksandar Stojković u ovoj fazi ne želi da se upušta u komentarisanje postupka.

- Prvostepena presuda bila je oslobađajuća, ali je po žalbi tužioca ukinuta iz nekih tehničkih razloga i u ponovnom je postupku - škrt je na rečima Stojković.
   
Pred Višim sudom u Vranju vodi još jedan postupak protiv odgovornih lica u ZC Vranje (između ostalog i za period direktorovanja Trajkovića).

Reč je o parničnom predmetu po tužbi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) za naknadu štete zbog neizvršenje odluke po zapisnicima o nenamenskom trošenju novca u ZC Vranje.

Nezvanično, ta šteta se samo po jednoj tužbi procenjuje na oko 80 miliona dinara, a postoji i druga na preko 100 miliona.

Podsećanja radi, čelnici aktuelnog rukovodstva ZC sa Vladimirom Stamenkovićem na čelu nakon Trajkovićeve smene upoznali su javnost da je dugovanje prema RFZO po osnovu nenamenskog trošenja sredstava na plate prekobrojnih umesto na lekove dostiglo između 170 i 180 miliona dinara.

Iz OJT Vranje potvrđeno je OK Portalu da Trajković ima još nekoliko krivičnih prijava, a da su dve anonimne iz 2012. godine, nakon izvršenih provera, odbačene jer nije bilo zakonskog osnova za preduzminaje krivičnog gonjenja.

Odbačena je još jedna prijava iz 2012. godine gde se kao potpisnik javio lekar ZC Momčilo Stošić koji je osumnjičio Trajkovića i još dvojicu tadašnjih rukovodilaca ZC Dušana Aleksića i Miroljuba Stankovića za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

U 2013. godini zavedene su četiri anonimne krivične prijave protiv Trajkovića, tri su odbačene, a za jednu je u toku postupak prikupljanja dodatnih obaveštenja.

Postoji još jedna „aktivna“ prijava protiv Trajkovića iz 2014. godine. Podneli su je „radnici ZC Vranje“, a u njoj se ukazuje na nenamensko trošenje budžetskih sredstava od strane Trajkovića i aktuelnog v.d. direktora ZC-a Vladimira Stamenkovića.

Tužilaštvo je po toj prijavi policiji prosledilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja. Policijska uprava još uvek nije dostavila izveštaj tužiocu.

Dejan Dimić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: