TRGOVIŠTE: BEBI BUM, da se zna!

U fokusu - Nedelja 25.12.2016 - 00:29

Vranje - Ove godine rođeno je 46 beba u Trgovištu, što je u proseku pet puta više nego li ranijih godina, pokazuju podaci matične službe.

Trgovište danas FOTO S. Tasić/OK Radio Trgovište danas FOTO S. Tasić/OK Radio

Kako bi povećala natalitet u jednoj od najnerazvijenijih opština u Srbiji, lokalna samouprava je donela niz podsticajnih mera, kojima podstiče razvoj porodice, pojašnjava Nenad Krstić, predsednik ove opštine.

​-  Opština Trgovište je počela i podsticaj nataliteta tako što sve majke prilikom rođenja deteta od dobijaju po 15.000 dinara, bez obzira da li su zaposlene ili ne, dok nezaposlene majke dobijaju i po 10.000 dinara mesečno dok beba ne napuni godinu dana.

Takođe, izdvojili smo i sredstva za vantelesnu oplodnju, i to 350.000 po paru.

Opština dodeljuje 150.000 dinara podsticaja za neženje i udavače. Pre nekoliko godina osnovan je fond iz kog se finansiraju ove aktivnosti.

Svako ko je napunio 35. godina, i pritom nije oženjen, a ima prebivalište u opštini Trgovište, može da se prijavi na konkurs
- navodi Krstić.

Tako ovde sada ima snajki iz Trgovišta, iz drugih mesta u Srbiji, ali i iz inostranstva.

Miroslav Petković, sveštenik u Trgovištu, kaže da je ove godine bilo više rođenja nego sahrana.

​- Imao sam tu privilegiju da krstim veliki broj dece. Ove godine je bilo više takvih događaja nego li sahrana, što se ne pamti decenijama unazad.

Ja i supruga imamo dve devojčice. Mi nismo iz Trgovišta rodom, ja sam ovde dobio službu.

Lepo je što život ovde  pobeđuje, iako je ovo jedna od najsiromašnijih sredina u Srbi
ji - zaključuje Petković.

Jedan od parova koji je dobio decu vantelesnom oplodnjom su Drako i Nela Spasić.

Njih dvoje su uz pomoć opštine otišli na vantelsnu oplodnju, i prema Darkovim rečima, u februaru su rođene prve trojke u istoriji ovog mesta Magdalena, Melanija i Mihajlo.

- Iako su lekarski nalazi pokazivali da je sve u redu, do začeća prirodnim putem nije dolazilo.

​Prvi put smo 2009. godine o trošku države bili na vantelesnoj oplodnji, ali je taj pokušaj prošao bezuspešno.

Prošle godine smo se spremali za još jednu o trošku države, ali smo čuli i da opština Trgovište podržava takav program.

Podneli smo zahtev i odobreno nam je 350.000 dinara.
Na klinici u Leskovcu, kod doktora Stojkovića, uspelo je iz prvog puta -  priča Spasić.

Jelena Stanisavljević, zamenica predsednika opštine,  kaže da je ovakva praksa da lokalna samopurava podstiče natalitet  u Trgovištu zaživela pre nekoliko godina, ali najavljuje i da će biti nastavljena.
 

- Opština je osnovala fond iz kog se finansiraju ove aktivnosti.  Sve što je vezano za podsticaj stupanja u brak i rađanja, povereno je Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj.



Podnosi se odgovarajuća konkursna dokumentacija, i u poslednjih nekoliko godina mnogi momci i devojke iz Trgovišta su iskoristili ovu mogućnost, kao i parovi ne bi li vantelesnom oplodnjom dobili decu.

Želja nam je da mladi ostanu ovde, da se ne sele iz Trgovišta po svaku cenu i da stvore sebi budućnost ovde
- poručuje Stanisavljevićeva.
 

Ovaj tekst proizveden je uz podršku opštine Trgovište u okviru medijskog projekta izveštavanja o događajima iz ove opštine. Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: