Teška nesloga među prosvetarima

U fokusu - Ponedeljak 03.09.2012 - 11:14

I pored najava Unije sindikata prosvetnih radnika da će početak školske godine biti u znaku štrajka upozorenja, u vranjskim osnovnim školama nastava se odvija normalno, uz svečani prijem đaka prvaka.

U 48 osnovnih škola sedam opština Pčinjskog okruga jutros su u klupe seli 2.532 prvaka - čak 15 odsto manje nego 1. septembra prošle godine, kažu u vranjskoj kancelariji Ministarstva prosvete.

- Najveće smanjenje broja prvaka beležimo u osnovnim školama opštine Bujanovac - 274. Tamo je lane bilo 783, a ove godine samo 519 prvaka - kaže Jovica Stevanović prosvetni savetnik.

Načelnik Pčinjskog okruga Budimir Mihajlović kaže da je ovih 15 odsto prvaka manje ozbiljan problem koji proizvodi nove nedaće i traži odgovore na mnoga pitanja.

- Tih 440 prvaka manje, znači oko 50 odeljenja manje, a to opet znači manje pedesetak prosvetnih radnika. To nije samo problem Okruga, to je za državu Srbiju ozbiljan problem - kaže Mihajlović.

Osim toga, prvog radnog dana nove školske godine, samo u Vranju štrajkovaće prosvetni radnici u 10 škola i možda u još toliko u Pčinjskom okrugu, saznajemo od Tomislava Pešića, koji u Vranju predvodi Uniju sindikata prosvetnih radnika.

- Mi imamo svoje zahteve koji nisu ispunjeni. Zato su danas u štrajku svi prosvetni radnici članovi Unije sindikata. Do kada će štrajk trajati, zavisi od Vlade Srbije - kaže Pešić.
S njegovim mišljenjem apsolutno se ne slaže Zdravko Veličković, predsednik Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u Vranju. On kaže kako stiče utisak kao da poneki prosvetni radnici štrajkači, nikada nisu bili učenici.

- Greh je štrajkovati danas, prvoga dana, koji treba da bude praznik za preko 2.500 prvaka i njihovih roditelja. Mislim da smo morali sve da učinimo da ovaj dan deca pamte po dobru - kaže Veličković.

Danas, prvog radnog dana u novoj školskoj godini, u 48 osnovnih škola, sedam opština Pčinjskog okruga, u klupe je selo nešto više od 24.000 osnovaca, a u 17 srednjih škola oko 10.400 srednjoškolaca.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: