VAŠAR U HANU: Slavlje na dan žalosti

U fokusu - Ponedeljak 12.09.2016 - 22:56

Vranje - Tradicionalni vašar u Vladičinom Hanu u nedelju je bio sabirno mesto za mnoge od Preševa do Niša, a prisustvovalo mu je, po slobodnj proceni, više hijada ljudi.

Han je u nedelju bio u znaku vašara FOTO S. Tasić/OK Radio Han je u nedelju bio u znaku vašara FOTO S. Tasić/OK Radio

Nekadašnje šatre sada su zamenili brojni veliki suncobrani, ispod kojih su se na dan vašara okupljali mnogi da ispiju hladno pivo i pojedu pljeskavicu sa roštilja.

Na nekoliko metara od pljeskavica, u samom centru Hana svoj štand sa knjigama postavio je i Peco Risteski iz Vranja. Kaže da bolju prodaju odavno ne pamti.

- Prodao sam danas dosta knjiga. Prodaja ide ekstra. Ne znam šta je razog, da li ovoliki broj ljudi, ili to što narod nema gde da kupi knjige, ali nisam ni slutio da ću ovako pazariti - kaže Risteski.

Glavna ulica u Hanu bila je puna štandova sa različitom robom, od ručnih radova, ikona, garderobe, ukrasa, skara, aparata za kokice i američke krofnice.

Odmah posle njih smestili su se gumeni tobogani, tramboline, električni vozići , ringišpili i automobilčići na ekektrični pogon, poznatiji kao „sudaraljke“.

Uprkos velikoj gužvi, policija je održavala savršen red. Nekoliko patrola bilo je na svim kritičnim tačkama u gradu, pa je saobraćaj funkcionisao i glavnom ulicom, nije bilo parkiranja na nedozvoljenim mestima i postavljanja improvizovanih tezgi.

Deo grada gde su bili ringišpili i tobogani okupio je najviše deceRoditelji nisu štedeli, pa se za pet minuta vožnje ili spuštanja niz tobogan odvajalo po 100 dinara.

Na buvljaku je takođe bilo raznovrsne ponude. Od polovne garderobe, uređaja i tepiha, pa do korpi i stolica od pruća.

Limari su nudili šporete i kubad za pečenje paprika. Iz okoline Čačka su doterali bačve i burad za rakiju.

 

Malo dalje od njih prodavali su nameštaj i grnčariju, ručno rađenu. Bilo je tu i sitnih životinja, zečeva, golubova, kanarinaca.

Iz obližnjih kafana i restorana treštala je muzika. Lokalni ugostitelji trljali su ruke, jer je to dan u godini kad imaju najviše prometa.

Vašar u Hanu je 11. septembra kada SPC obeležava Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.

Ovo je praznik po žalosti u rangu sa Velikim petkom, koji podrazumeva post i uzdržavanje od svakog veselja.

U kontekstu toga bilo je i reakcija na društvenim mrežama i onih koji se zalažu za pomeranje datuma održavanja vašara.

 

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane opštine Vladičin Han u okviru medijskog projekta. Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav opštine Vladičin Han.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: