VOJNI REZERVISTI još bez pravde

U fokusu - Četvrtak 14.04.2016 - 07:07

Vojni rezervisti iz Vranja još uvek čekaju prve presude po svojim tužbama za diskriminaciju prilikom isplate ratnih dnevnica, jer država i dalje ne zauzima stav po tom pitanju, tvrde lokalni pravni eksperti.

Dug marš rezervista do pravde FOTO: D. Ristić Dug marš rezervista do pravde FOTO: D. Ristić

Tome će uskoro morati da dođe kraj, smatra advokat Goran Stefanović, koji zastupa nekoliko rezervista u ovim procesima.

- Pravosuđe će morati da odlučuje u skladu sa zakonom na osnovu činjenica, a one su na strani tužilaca – ocenjuje Stefanović.

U Srbiji se trenutno vodi na hiljade procesa povodom zaključka Vlade Srbije iz januara 2008. godine, kojom su rezervistima sedam opština, koji su bili angažovani u vreme NATO bombardovanja 1999. godine, isplaćene ratne dnevnice.

Oko dve milijarde dinara uplaćeno je te godine u šest mesečnih rata na račune opština Kuršumlija, Blace, Bojnik, Lebane, Žitorađa, Doljevac i Prokuplje, dok su rezervisti iz drugih opština izostavljeni.

Veterani iz pomenutih sedam opština su 2008. godine dobili u proseku po 200.000 dinara, kao "socijalnu pomoć nerazvijenom području", ali su doznake naslovljene kao ratne dnevnice.

Udruženja ratnih veterana su podnela tužbu protiv države Srbije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu i taj sud je 2015. godine potvrdio da je u ovom slučaju bilo diskriminacije.

Međutim, ova odluka nije pravno obavezujuća, pa su ratni veterani morali da pravdu traže pred lokalnim sudovima.

Advokat Goran Stefanović smatra da su u procesima koji se vode pred srpskim sudovima odlučujuću ulogu igraju rokovi.

- Rokovi za podnošenje tužbi su tri godine od dana saznanja za štetu koja je nastala po diskriminaciji i pet godina od dana kada je učinjena šteta.

Kako je šteta nastala diskriminacijom učinjena 2008. godine, svi koji su podneli tužbe do 2013. godine su to učinili u roku, dok su tužbe podnete kasnije problematične
– smatra Stefanović.

Kako se računa u krugovima poznavalaca, samo na teritoriji Grada Vranja država bi mogla da se suoči sa isplatom više desetina miliona evra rezervistima, dok je na teritoriji čitave Srbije ta cifra višestruko veća.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: