Vranjanci tradicionalisti u biranju imena dece

U fokusu - Nedelja 22.06.2014 - 20:51

Relja Lav i Oskar najneobičnija su imena za dečake u Vranju, a grad je u ovoj godini dobio i jednu Milinu.

Verski praznici odlučuju o imenima beba Verski praznici odlučuju o imenima beba

Prema evidenciji Matične službe Gradske uprave među traženijim imenima za dečake u 2014. godini su Nikola, Danilo, Mihajlo i Andrej, a za devojčice  Maša, Lena, Sara i Hana.

Matičar Slađana Stojanović kaže da se novi društveni trendovi odslikavaju i kroz matične knjige, pa moderni roditelji nastoje da decu nazivaju i što kraćim i neobičnijim imenima.

- U davanju imena roditelji se vezuju i za verske praznike, pa deca koja se rađaju na Svetog Nikolu uglavnom dobijaju imena Nikola i Nikolina, na Svetog Vasilija Ostroškog Vasilije i Vasilija.

Pravila ipak nema, jer su određena imena popularna periodično – kaže Stojanovićeva.   

Prema njenim rečima u romskim porodicama trend je da muška deca dobijaju imena po dedi, a ženska po babi, mada su kod Roma i dalje zastupljena imena iz popularnih serija.   

Zanimljivo je i to da je Vranje prošle godine dobilo svog Palmu. Pod ovim imenom u matične knjige upisan je dečak rođen u srpsko-romskom braku.

Kako se saznaje u ovoj godini nije zabeleženo da roditelji decu nazivaju po političkim miljenicima.

 

Tatjana Stamenković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: